Belgische spaarders schieten wakker: ze ruilen spaarboekjes in voor alternatieven

Er staat minder geld op de Belgische spaarboekjes. Door de bescheiden spaarrentes gaan de spaarders op zoek naar alternatieven, waaronder termijnrekeningen en tak21-spaarverzekeringen.

Waarom is dit belangrijk?

Door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben nagenoeg alle banken intussen de spaarrentes opgetrokken. Desalniettemin scheren de spaartarieven geen al te hoge toppen. Bij iets minder dan de helft van de spaarrekeningen ligt de vergoeding lager dan 1 procent.

In het nieuws: Uit een rondvraag van De Tijd bij acht banken blijkt dat gedurende de eerste zes maanden van dit jaar de tegoeden op de (gereglementeerde) spaarboekjes zijn afgenomen met 2,4 miljard euro.

  • In totaal staat er nu 273,69 miljard euro geparkeerd bij die acht financiële instellingen.
  • Als dat bedrag naar de hele markt wordt geëxtrapoleerd, staat er 297,63 miljard euro op de gereglementeerde spaarboekjes. Dat is 2,7 miljard euro minder dan begin dit jaar.
  • De zakenkrant
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer