Vlaamse eenheidslijst dumpt N-VA in faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode

In Sint-Genesius-Rode is een nieuwe politieke beweging opgericht. Het wordt de opvolger van de lokale Vlaamse partij Engagement 1640. Op die lijst stonden kandidaten van CD&V, N-VA en enkele onafhankelijke leden. Die beweging gaat nu voort zonder N-VA, omdat de toekomstideeën te ver uit elkaar liggen, zegt schepen Anne Sobrie van CD&V.

In de Vlaamse faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode heeft de Franstalige lijst van burgmeester Pierre Rollin (IC-GB) de meerderheid met 18 zetels (70% van de stemmen). De Vlamingen leveren één schepen, dat ligt, als ze aan een bepaald aantal stemmen komen, bij wet vast. Sinds jaar en dag is dat Anne Sobrie van CD&V. Zij kwam in 2018 op met de Vlaamse eenheidslijst Engagement 1640, goed voor 30% van de stemmen. Dat leverde hen 7 zetels op in de gemeenteraad.

Anne Sobrie wil naar eigen zeggen vooral de Rodenaar ten dienste staan en niet de nationale partijbelangen en ideeën. “Bij de N-VA Rode bleven ze bij hun harde Vlaamsgezinde standpunten. Daarom beëindigen we nu de samenwerking met de N-VA-raadsleden Bruno Stoffels, Marijke Cortvriendt en Veerle Coenaerts. Een nieuwe naam is er nog niet, al circuleert de naam Newroad 1640 op het internet. Wat de N-VA raadsleden gaan doen is nog niet duidelijk, ze gaan vanavond vergaderen en komen dan naar buiten met hun reactie.

De kans bestaat dat de Vlaamse verdeeldheid door het kiessysteem en tellen van de stemmen, minder zetels oplevert voor de Vlamingen in Sint-Genesius-Rode. 

Meest gelezen