Direct naar artikelinhoud
NieuwsFrankrijk

1.000 euro boete voor Franse spoorwegmaatschappij omdat TGV kat doodrijdt

1.000 euro boete voor Franse spoorwegmaatschappij omdat TGV kat doodrijdt
Beeld AFP

De Franse spoorwegmaatschappij SNCF moet een boete van 1.000 euro betalen omdat een trein een ontsnapte kat heeft doodgereden. Dat meldt VRT NWS. Het dier ontsnapte op het Parijse station Montparnasse uit een reistas en verstopte zich onder een hogesnelheidstrein. Ondanks pogingen van de eigenaars om de spoorwegmedewerkers te overtuigen om niet te vertrekken, vertrok de trein toch, met fatale gevolgen voor de kat.

Een Franse moeder en dochter wilden begin dit jaar een tripje maken van Parijs naar Bordeaux, en ze namen hun kat Neko mee. Met de kat in een reistas en een vervoersbewijs voor het dier op zak, wilden ze vertrekken in het Parijse station Montparnasse. Nego wst echter te ontsnappen uit de tas, en verschool zich onder een stilstaande hogesnelheidstrein. Moeder en dochter probeerden - tevergeefs - de SNCF-medewerkers te overtuigen niet te vertrekken.

De spoorwegmaatschappij argumenteerde dat de kat niet zichtbaar was tot op het moment dat de trein vertrok. De TGV met 800 passagiers aan boord reed dus toch naar Bordeaux, de kat overleefde het niet. Ter compensatie gaf de SNCF moeder en dochter een gratis treinkaartje naar Bordeaux.

Daar bleef het echter niet bij. Het verhaal over Neko ging online een eigen leven leiden, en dierenrechtenorganisaties uitten hun ongenoegen op sociale media. Er werd een petitie gestart waarin de spoorwegmaatschappij gevraagd werd om “passende procedures in te voeren om de integriteit en het leven van een dier te beschermen”. De petitie werd bijna 100.000 keer ondertekend. Ook de Franse minister van Binnenlandse Zaken gaf aan “bijzonder geschokt” te zijn.

De eigenaars van Neko stapten bovendien naar de rechtbank. “Een trein wordt gestopt voor achtergelaten bagage, maar niet voor een dier”, klaagde hun advocaat aan. De Parijse politierechtbank oordeelde dat de SNCF schuldig was aan “nalatigheid”, de spoorwegmaatschappij kreeg een boete van 1.000 euro opgelegd.

De rechtbank oordeelde dat de spoorwegmaatschappij “niet de nodige mankracht had ingezet om de kat terug te vinden”. Daarom moeten ze, naast de 1.000 euro boete, ook nog 1.000 euro schadevergoeding betalen aan beide baasjes.