Elke Urbain voor het werk van kunstenaar Smok op haar zijgevel.© Jan Van der Perre

Elke prijkt metershoog met snoeischaar op haar eigen zijgevel: “Gelukkig kom ik altijd van de andere kant aangereden”

Berchem -

Op de zijgevel van het huis naast de groendienst in de Berchemse Turkooisstraat maakte artiest Smok een streetart-kunstwerk van een snoeiende vrouw. Voor de creatie staat een boom met prachtig bladerdak en het lijkt wel of de vrouw de boom aan het snoeien is. De snoeister in kwestie is ook de bewoonster van het beschilderde huis: “Toen ze mij vroegen of ze mijn gezicht op de muur mochten zetten, heb ik lang getwijfeld. Maar kijk, het is toch wel echt tof”, zegt Elke Urbain.

Het district Berchem startte in 2022 met een reeks muurschilderingen voor FakeViews Berchem. Kunstenaars leggen daarbij de nadruk op specifieke onderwerpen die een link leggen met de directe omgeving, of een trompe-l’oeil-effect genereren. Zo dus ook het werk van Smok in de Berchemse Turkooisstraat. “Graag werk ik rond milieugerelateerde thema’s zoals bijvoorbeeld het contrast tussen onschuldige dieren en de mens”, vertelt Smok. “Een lach op iemands gezicht toveren met streetart, daar doen we het voor.”

Streetart van artiest Smok in de Turkooisstraat in Berchem.© Jan Van der Perre

Het gezicht op deze creatie van Smok is Elke Urbain, eigenares van de woning. “Het was sowieso de bedoeling om een vrouw het snoeiwerk te laten doen, en de eigenares van de muur was een zeer enthousiaste dame”, vertelt Kris Gysels, districtsschepen voor Streetart (Open Vld). “Smok kwam met het idee om haarzelf model te laten staan.”

Kabinet

Elke twijfelde lang voor ze ‘ja’ zei op de vraag om te pronken op haar eigen gevel. “Ik schrik er soms zelf nog van”, lacht ze. “Al een geluk kom ik altijd van de andere kant gereden in de straat, want het is toch nog wennen. Het was heel fijn om het proces te zien. Elke dag kwam er meer en meer detail tevoorschijn tot ik mezelf er echt in herkende. Smok heeft dat ongelooflijk goed gedaan.” Elke staat met een schaar in de hand in haar werkoutfit. “Ik heb een vegetarisch cateringbedrijf, ‘Kabinet van gezonde zaken’ waarbij we altijd in een overall werken. De mensen dachten dat het een of andere promostunt was voor mijn bedrijf, maar zo narcistisch ben ik niet”, lacht Elke.

Elke Urbain en Kris Gysels, districtsschepen voor Streetart.© Jan Van der Perre

Street Art Cities

Antwerpen telt ondertussen al meer dan vijfhonderd muurschilderingen en zet zich op de kaart in de scene. Tim Marschang nam dat vrij letterlijk en ontwikkelde een app, Street Art Cities, waarop hij alle streetart ter wereld in kaart wil brengen. “Ik kan mezelf een streetart hunter noemen. Zo zijn er nog mensen die streetart constant volgen, verzamelen en archiveren. Streetart heeft me ooit gegrepen en nooit meer losgelaten. Ik zie het als een uit de hand gelopen passie. In de app kunnen mensen zien waar er zich streetart bevindt in de stad en zo op zoektocht gaan.” Naast de app, geeft Tim ook begeleide streetartwandelingen in de stad. (bekn)

streetartcities.com/

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Uitgelicht