Gisteren was de wereldwijde gemiddelde temperatuur maar liefst 17.18 °C
Volledig scherm
Gisteren was de wereldwijde gemiddelde temperatuur maar liefst 17.18 °C © Climate Change Institute - University of Maine

Nog nooit zo warm op aarde voor tweede dag op rij: “Dit is zeker niet het laatste dag-, maand- of jaarrecord dat we gaan breken”

UPDATENog nooit hebben we een gemiddelde temperatuur op aarde gemeten die zo hoog was als op maandag. Althans tot dinsdag. Want gisteren werd voor de tweede dag op rij het record gebroken. Wetenschappers zagen een temperatuur van maar liefst 17.18 °C, dat is een hele graad meer dan wat normaal is. Daar blijft het waarschijnlijk niet bij volgens wetenschappers, want de piek van de zomermaanden moet nog volgen.

37 reacties

  • Dirk Vandereyken

    10 maanden geleden
    We blijven als mensheid ten prooi vallen van ons eigen egocentrisme, het sociaal dilemma ('in een poging om de eigen winst te maximaliseren, doet men de winst van de groep teniet'), en cognitieve dissonantie, mede dankzij de rechtse partijen overal ter wereld. Onze nood aan financieel gewin is ons collectief de dans aan het omdoen en het is niet duidelijk hoe we hieruit gaan geraken. Mijn dochtertje van 5 gaat en de volgende generaties gaan op de gebakken peren mogen zitten. Shame on us.
  • Christine Laevers

    10 maanden geleden
    Sommige mensen vinden de klimaatsverandering normaal omdat het vroeger ook gebeurde. Maar vroeger verliep dat over duizenden jaren. Nu gebeurt het in een tijdspanne van minder dan drie generaties mensen. Onze moderne, complexe maatschappijen zijn op deze supersnelle verandering helemaal niet voorbereid. De verschillende gevolgen zijn al voelbaar maar het wordt alleen maar erger. Het gaat tot op ons bord komen hoor. In het leven van u en ik en van de jongere generaties.
  • Noel ryde

    10 maanden geleden
    Hoe je het draait of keert,de natuur zal toch zen gang gaan wat je ook doet!
  • Gerard Braeckmans

    10 maanden geleden
    De meesten vinden het goed omdat ze dan een lagere gasrekening gaan krijgen. Begin maar aan je kinderen en kleinkinderen uit te leggen dat ze een rare tijd tegemoet gaan. Zoals de speleoloog die gletsjers onderzocht in Spitsbergen zei: 'mijn kleinkind komt in een wereld terecht die we ons niet eens kunnen voorstellen'. Massale immigratie, droogte, slechte oogsten, ongedierte, watertekort, ziektes, enz. Nog een prettige dag verder.
  • Bart Verwegen

    10 maanden geleden
    Globale stijgende temperatuur wil niet per se zeggen dat we goede zomers gaan hebben hoor. Waarschijnlijk zelfs meer stormen zoals Poly, waar we momenteel nipt aan ontsnapt zijn.