Bevroren Russisch geld bij Euroclear niet zonder risico’s voor België

Alle miljarden die bij Euroclear – een grote financiële dienstverlener – geparkeerd staan, kunnen een gevaar vormen voor het bedrijf én de financiële stabiliteit. Daarvoor waarschuwt Tim Hermans, directeur van de Nationale Bank van België (NBB), in de Tijd.

Waarom is dit belangrijk?

Zowel de federale als de Europese regering lieten al hun oog vallen op de bevroren Russische gelden bij Euroclear. Door de sancties blokkeerde de effectenreus de tegoeden van Russische klanten en de daaruit voortvloeiende opbrengsten. Hermans stelt dat dit niet enkel goed nieuws is.

In het nieuws: Bij Euroclear staat nu zo’n 200 miljard euro aan Russisch geld. Het bedrijf kon in totaal al voor 734 miljoen euro aan rentes, couponbetalingen en dividenden innen.

  • Als het aan Europa of België ligt, zal dat geld gebruikt worden om de schade in Oekraïne ten gevolge van de Russische invasie te herstellen. 
  • Hermans zegt aan de Tijd dat zoiets nog nooit gebeurd is. “Er zijn dan ook juridische garanties nodig voor zoiets mogelijk kan worden gemaakt.” Maar naast he
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer