Meer dan 2 miljoen gezinnen betalen te veel voor elektriciteit en gas omdat ze niet vergelijken

“Belgische gezinnen kunnen een beter energiecontract krijgen als ze vergelijken”, schreef de federale energieregulator CREG maandag.

Waarom is dit belangrijk?

Ondanks de dalende energieprijzen moeten we nog altijd meer betalen voor ons gas- en elektriciteitsverbruik in vergelijking met de periode voor de energiecrisis. Maar net als bij spaarrekeningen vergelijken Belgen de beschikbare producten te weinig om van de concurrentie te profiteren.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


In het nieuws: De CREG heeft een analyse gemaakt van de gas-en elektriciteitscontracten die de energieleveranciers aanbieden in ons land.

  • 2 miljoen huishoudens kunnen tussen 150 en 300 euro per jaar besparen op hun elektriciteitsfactuur.
  • 1.120.000 huishoudens kunnen tussen 200 en 250 euro per jaar besparen op hun gasfactuur.
    • In Wallonië vertegenwoordigen de 10 duurste elektriciteitsproducten 50 procent van de totale markt, terwijl de 10 duurste aardgasproducten 57 procent van de totale markt vertegenwoordigen.
    • In Brussel vertegenwoordigen de 5 duurste elektriciteitsproducten 49 procent van de totale markt, terwijl de 5 duurste aardgasproducten 46 procent van de totale markt vertegenwoordigen.
    • In Vlaanderen zijn de 10 duurste elektriciteitsproducten goed voor 48 procent van de totale markt, terwijl de 10 duurste aardgasproducten goed zijn voor 53 procent van de totale markt.

Meer variabele contracten

  • Van alle Belgische huishoudens beschikt nog maar 24 procent voor elektriciteit en 23 procent voor aardgas over een vast contract. Voor de energiecrisis schommelde dat rond respectievelijk 65 en 70 procent.
  • De reden is eenvoudig: leveranciers boden geen vaste contracten meer aan in het licht van de volatiele prijzen. Op de internationale markten was de gasprijs vorig jaar op het hoogtepunt gestegen tot meer dan 300 euro per megawattuur.
  • Vandaag is de referentie-index voor gas, de Nederlandse TTF-futures, teruggevallen naar 35 euro per megawattuur, waardoor leveranciers opnieuw vaste contracten kunnen aanbieden. Hetzelfde geldt voor elektriciteit. Om optimaal te kunnen profiteren van de dalende prijzen, is het belangrijk om te vergelijken. Je kan dat bijvoorbeeld doen met behulp van de prijsvergelijker van de CREG.
    • Wie voor de start van de energiecrisis een vast contract met een looptijd van 2 tot 5 jaar heeft afgesloten, hoeft momenteel niets te doen.
    • Voor klanten met een contract voor onbepaalde tijd geldt de prijsgarantie meestal maar één jaar. Daarom is het een goed idee om jaarlijks de prijzen onder de loep te nemen.

Minder leveranciers

Tot slot merkt de federale energieregulator op dat het aantal energieleveranciers aanzienlijk is gedaald.

  • In Vlaanderen is het aantal elektriciteitsleveranciers met zo’n 25 procent afgenomen. Het aantal gasleveranciers daalde met 33 procent.
  • In Wallonië zijn er in enkele jaren tijd 44 procent minder elektriciteitsleveranciers en 33 procent minder gasleveranciers.
  • In Brussel is de situatie het meest zorgwekkend. Daar zijn nog slechts drie leveranciers voor elektriciteit en twee voor aardgas actief, tegenover negen enkele jaren geleden.

(ns/nd)

Meer