Meer dan 1.000 geïnteresseerden voor unieke kijk achter de schermen van postzegeldrukkerij in Mechelen

De postzegeldrukkerij in Mechelen heeft uitzonderlijk de deuren geopend om bezoekers een blik achter de schermen te gunnen. Meer dan 1.000 geïnteresseerden schreven zich in en kregen de kans om te zien hoe de postzegels ontworpen en gedrukt worden. "We zijn nochtans een uitstervend ras", zeggen de verzamelaars.

De postzegeldrukkerij in Mechelen bestaat al 154 jaar, maar ze gaat maar eens om de zoveel jaar open voor bezoekers. "Het is dus een bijzondere dag", vertelt Carla De Boodt van bpost. "Je kan vandaag alle drukpersen in werking zien, van de oude gravuredrukpers tot de nieuwste, digitale drukker."

Ook voor de verzamelaars is het een hoogdag. "Er zijn speciale uitgaves van postzegels die enkel hier en vandaag te krijgen zijn", vertellen Jos en Patrick, twee fervente filatelisten. "Ik kom zelfs speciaal vanuit de Ardennen naar hier voor deze dag", lacht Patrick.

BEKIJK - VRT NWS Journaal nam ook een kijkje achter de schermen

Videospeler inladen...

Nog een jaar of tien, en dan bestaat het niet meer

postzegelverzamelaar Patrick

De verzamelaars beseffen wel dat ze een uitstervend ras zijn. "De jeugd houdt zich daar niet meer mee bezig, die kijken enkel naar hun gsm", zegt Jos teleurgesteld. Patrick ziet de toekomst ook somber in. "Nog een jaar of tien, en dan bestaat het niet meer, ook al hoop ik van wel."

Bpost zelf heeft er meer vertrouwen in. "De aantallen zijn sterk verminderd, maar we drukken nog altijd meer dan honderd miljoen postzegels per jaar hier in Mechelen", vertelt Carla De Boodt. "Daar zit ook wel drukwerk voor het buitenland bij."

Postbode wordt ontwerper

Er wordt ook veel aandacht besteed aan de ontwerpen van de postzegels. "Dat zijn kleine kunstwerkjes die zowel digitaal als met de hand worden gemaakt", zegt De Boodt.

Eén van de ontwerpers is Geert Wille, en hij heeft een bijzonder parcours afgelegd bij bpost. "Ik ben begonnen als postbode, maar ik ben grafisch ontwerper van opleiding en ik heb uiteindelijk toch mijn kans gewaagd om me aan te bieden als ontwerper. Nu ben ik dus ontwerper van de postzegel van België", vertelt hij trots.

De postzegel is het visitekaartje van je land, het is een soort van statussymbool

Geert Wille, postzegelontwerper

Volgens Wille mogen we het belang van een postzegel niet onderschatten. "Het is het visitekaartje van je land, het is een soort van statussymbool. Als je een brief internationaal verstuurt, is de postzegel het eerste wat de mensen zien. Het is een miniatuurkunstwerk van je land."

Postzegelontwerper Geert Wille
Postzegelverzamelaars Patrick en Jos

Meest gelezen