Alexei Moskaleva.© AP

Russische vader die veroordeeld werd voor tekening van zijn dochter vraagt doodstraf: “Mijn vaderhart bloedt elke dag”

De Rus Alexei Moskaleva, die in de gevangenis zit sinds zijn dochter een anti-oorlogstekening liet zien in de klas, heeft de rechter gevraagd om hem de doodstraf op te leggen. De alleenstaande vader kan niet langer verdragen dat hij van zijn kind gescheiden is. “Ik vraag dat het vonnis zo snel mogelijk wordt uitgevoerd, want mijn vaderhart bloedt elke dag”, zei hij in een emotioneel slotbetoog.

wver
Bron: Bild

Masha maakt vorig jaar een tekening met een Oekraïense vlag en het bijschrift “Glorie aan Oekraïne”. Aan de rechterkant prijkt de Russische vlag met bijschrift “Nee tegen de oorlog”. In het midden staat een Oekraïens kind met haar moeder die haar hand opsteekt om twee Russische raketten te stoppen. Voor de veiligheidsdiensten was het voldoende om een onderzoek in te stellen naar haar papa Alexei Moskaleva.

Die werd een dag later opgepakt en meegenomen naar het politiekantoor. Hij moest meteen een boete betalen voor het in diskrediet brengen van het Russische leger. Speurders doorzochten ook zijn woning en de man werd begin dit jaar veroordeeld tot twee jaar celstraf.

LEES OOK. Russisch meisje (12) in instelling geplaatst wegens oorlogskritische tekening, vader riskeert celstraf

(Lees verder onder de afbeelding)

De tekening van Masha.© rr

Sindsdien heeft Alexei geen contact meer gehad met Masha, die in een weeshuis werd geplaatst. Vervolgens is ze herenigd met haar moeder, die ze al jarenlang niet meer had gezien. Volgens de nieuwswebsite Mediazona zou Masha zich momenteel bevinden “in een kinderkamp”.

(Lees verder onder de afbeelding)

Maria ‘Masha’ Moskaleva.© rr

Alexei Moskaleva ging in beroep tegen het vonnis, maar maandag werd dat beroep afgewezen en kreeg hij bovendien het verbod om gebruik te maken van het internet.

LEES OOK. In Rusland is een anti-oorlogstekening voldoende om een kind te verliezen

Alexei Moskaleva.© Reuters

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer