Gemeenten uit Vlaamse Rand zien bevolkingsaantal het sterkst stijgen van heel Vlaanderen

Het bevolkingsaantal is in Vlaanderen op vijf jaar tijd het sterkst gestegen in verschillende Vlaams-Brabantse gemeenten uit de Rand rond Brussel. Vooral Merchtem en Zaventem spannen de kroon. Ook in het landelijkere Boortmeerbeek en Tielt-Winge merken ze een opvallende stijging van het aantal inwoners.

In de meeste Vlaamse steden en gemeenten is het bevolkingsaantal het afgelopen jaar toegenomen. Tussen 2022 en 2023 groeide de bevolking in Vlaanderen gemiddeld met 1,1%. Dat blijkt uit cijfers van Statistiek Vlaanderen. Traditioneel is er in veel steden en gemeenten uit de Vlaamse Rand rond Brussel een grotere stijging merkbaar. Dat komt onder andere door mensen die vanuit Brussel naar de rand verhuizen. De sterkste groei in heel Vlaanderen in de periode tussen 2018 en 2023 is te vinden in Merchtem (8,7%) en Zaventem (7,6%), maar ook in Halle (6,7%), Wemmel (6,5%), Machelen (6,4%) en Vilvoorde (6,2%) kwamen er veel nieuwe mensen bij.

Verder is er in Vlaams-Brabant ook een grote bevolkingstoename in Boortmeerbeek (6,4%), Haacht (5,7%) en Asse (5,5%). Volgens de burgemeester van Boortmeerbeek zijn de ligging tussen Mechelen en Leuven en de aanwezigheid van een treinstation belangrijke troeven die mensen overhalen om in de gemeente te komen wonen. "Hier is onlangs een grote verkaveling gebouwd, dus dat heeft tot een toename van het aantal inwoners geleid", zegt Karin Derua (Open VLD). "We zien na de coronaperiode ook een groei van het aantal geboorten. Onze vier kleuterscholen merken dat nu allemaal. Er is in totaal zelfs een volledige kleuterklas met 24 kinderen extra bij moeten komen."

Bereikbaarheid en hoogbouw

Ook in het landelijke Tielt-Winge zagen ze - vooral het afgelopen jaar - het aantal inwoners opvallend stijgen. Vorig jaar kwamen er zo'n 450 mensen bij. "We liggen in de eerste plaats centraal tussen Leuven, Diest, Aarschot en Tienen. Het is hier erg landelijk, maar tegelijkertijd zijn we goed bereikbaar", verklaart burgemeester Rudi Beeken (Open VLD) de stijgende populariteit van zijn gemeente. "Zo hebben we maar liefst twee afritten van de autostrade en een sterk openbaar vervoer."

Tielt-Winge moedigt in de centra van deelgemeenten Tielt en Sint-Joris-Winge de bouw van nieuwe appartementsgebouwen ook aan. "Zo kunnen we veel mensen bedienen en tegelijkertijd mooi landelijk blijven. We zijn nog steeds een vrij blanke of witte gemeente. Ik schep daar niet over op, ik stel dat gewoon vast. Dat is geen bewuste keuze, maar is gewoon zo gegroeid. Bovendien is het in steden als Leuven duur wonen. Heel wat inwoners gaan vooral in de buurt van Leuven werken, dus ik ga ervan uit dat onze nieuwe inwoners vooral ook uit die regio komen."

Meest gelezen