Politie-inspecteurs voorkomen dat baby stikt tijdens Kroningsfeesten in Tongeren

Afgelopen zondag hebben twee inspecteurs van de politiezone Tongeren-Herstappe een baby gered. Zij werden opgeroepen voor een incident. Het bleek om een baby te gaan die dreigde te stikken als gevolg van verkeerde medicatie. Ouders en omstaanders waren in paniek, maar door het kordate optreden van de inspecteurs werd de baby gered.

Inspecteurs Dieter Poisquet en Emiel Berkenbosch van de politie Tongeren-Herstappe zijn de helden van de Kroningsfeesten. Afgelopen zondag rond 18.45 uur hebben ze een baby gered die aan het stikken was door slijmvorming op de longen door het gebruik van foute medicatie.

We probeerden kalm te blijven ondanks de paniek en hebben gedaan wat we dachten dat goed was op dat moment

“Toen we aankwamen, stonden er veel mensen bij elkaar die duidelijk in paniek waren", vertelt Poisquet. "We kregen de baby in de armen geduwd en die zag al blauw. Er werd langs alle kanten geroepen '"Doe iets!". Ik moest ook wel even slikken, moet ik zeggen. Je krijgt een baby van twee maanden in de armen die dreigt te sterven. Dat is niet niks. We zijn dan begonnen met EHBO. We hadden gelukkig een paar weken daarvoor nog les gehad over reanimatie. We hebben op het rugje geklopt en op het borstje gedrukt. Mijn collega had dan het goede idee het kind met het hoofd lager te houden zodat de slijmen loskwamen en dat lukte."

Baby stelt het goed

"Het kindje is dan naar het ziekenhuis gebracht", vertelt Dieter. "We hadden de MUG opgeroepen. Die was snel ter plaatse. In het ziekenhuis bleek dan dat de baby medicatie had gekregen voor oudere kinderen die niet geschikt was voor baby's."

De inspecteurs krijgen veel positieve reacties van mensen. "Maar we hebben gewoon gedaan wat we dachten te moeten doen, hetzelfde werk als een ambulancier. Die zijn daar natuurlijk voor opgeleid. Wij hebben enkel een EHBO-cursus gehad maar die bleek heel nuttig te zijn", lacht Dieter. 

Gisterenavond brachten de inspecteurs, tijdens hun dienst bij de tweede ommegang, een bezoek aan de ouders. Met baby Alexios gaat alles goed.

Meest gelezen