Vogelsoorten waarbij mannetjes vaker vreemdgaan "scheiden" ook vaker, volgens nieuw onderzoek

Vogelsoorten waarbij mannetjes vaker vreemdgaan, "scheiden" ook vaker. Ook de migratie-afstand van soorten heeft een invloed op de scheidingskansen. Dat blijkt althans uit een nieuwe studie van Duitse en Chinese onderzoekers. Dat sommige vogels tijdens het broedseizoen een nieuwe partner zoeken is bekend, maar het is de eerste keer dat wetenschappers factoren in kaart hebben weten brengen die lijken te gelden voor verschillende vogelsoorten.

Hoewel de meeste vogelsoorten monogaam dieren zijn, vertonen heel wat soorten ook "scheidingsgedrag". Onderzoekers spreken bij vogels over een "scheiding" wanneer monogame soorten een nieuwe partner kiezen tijdens een nieuw broedseizoen.

Heel wat onderzoekers hebben al geprobeerd om de factoren in kaart te brengen die zo'n scheiding zouden kunnen veroorzaken, maar kwamen steeds tot de vaststelling dat die factoren variëren van soort tot soort. 

Maar een team van Duitse en Chinese biologen heeft studies vergeleken over meer dan 186 vogelsoorten en beweert nu dat ze twee factoren hebben gevonden die mogelijk een rol spelen bij scheidingen bij verschillende vogelsoorten. De nieuwe studie werd vandaag gepubliceerd.

Merels "scheiden" vaker dan ganzen

De eerste factor die het team naar voor schuift als reden voor een scheiding is "mannelijke promiscuïteit" ofwel, de drang van de man om vreemd te gaan. De onderzoekers stellen vast dat de kans op een scheiding groter is bij vogelsoorten waarbij de mannetjes een grotere neiging tot vreemdgaan vertonen.

Opvallend: wanneer vrouwtjes een hogere promiscuïteit vertonen, lijkt dat geen invloed te hebben op de scheidingskansen. 

De onderzoekers staven het met enkele voorbeelden. Mannelijke merels en zwaluwen durven tijdens het broedseizoen wel eens andere oorden opzoeken en dat valt ook op in de scheidingscijfers. Zwanen en ganzen daarentegen zijn traditioneel heel monogaam en blijven dan ook vaker levenslang bij dezelfde partner.

De tweede vaststelling uit de nieuwe studie: ook de migratie-afstand kan een invloed hebben op het scheidingsgedrag van vogels. Tijdens het broedseizoen zoeken vogels vaak andere oorden op en hoe verder ze migreren hoe hoger de kans op een scheiding, zien de onderzoekers.

Dat laatste zou kunnen te verklaren zijn door indirecte effecten. Het feit dat partners elkaar verliezen wordt groter wanneer de migratie-afstand vergroot en ook de kans op vreemdgaan stijgt, wanneer de tijd tussen de aankomst van mannetje en vrouwtje op de broedplaats groter wordt.

Meest gelezen