Meerwaardebelasting blijft “quasi onbespreekbaar” voor Open Vld

© Belga/ISOPIX

Een meerwaardebelasting op aandelen blijft “quasi onbespreekbaar” voor Open Vld. “Ons standpunt is ongewijzigd”, zegt Kamerlid en specialist financiën Luk Van Biesen. “Nee, nee en nog eens nee”, stelt Vlaams parlementslid en ondernemer Daniëlle Vanwesenbeeck. Een meerwaardebelasting zou een anti-Vlaamse belasting zijn. Dat zegt N-VA-Kamerlid en specialist financiën Peter Dedecker.

blg

CD&V beschouwt de meerwaardebelasting op vermogen als een voorwaarde om de vennootschapsbelasting te verlagen, maar N-VA heeft die boot tot nog toe afgehouden. Woensdagavond stelde Bart De Wever echter dat de N-VA en CD&V deze legislatuur nog compromissen kunnen sluiten. CD&V-vicepremier Kris Peeters reageerde donderdagochtend positief op de opening van de N-VA-voorzitter. “Er is een engagement genomen om tot de zomer hard te werken aan een aantal dossiers. Ik ga ervan uit dat de vennootschapsbelasting, de meerwaardebelasting en de activering van het spaargeld daar zeker op tafel komen”, zei hij op Radio 1. “Ik denk dat we daar rustig in de schoot van de regering over kunnen praten. Laat ons dit nu in een positieve sfeer verder aanpakken.”

Voor coalitiepartner Open Vld blijft de extra belasting echter een huizenhoog taboe. “Ik heb Bart De Wever gezien op Eén en de opening die hij maakte was toch bijzonder klein”, zegt Luk Van Biesen. “Ik denk dat dit wordt uitvergroot.”

Vlaamse middenklasse

Volgens Peter Dedecker zou een meerwaardebelasting echter vooral de Vlamingen treffen. Ook De Wever wees er woensdag overigens al op dat een dergelijke belasting mogelijk de grootste vermogens de dans laat ontspringen waardoor ze enkel de middenklasse geld zou kosten.

© BELGA

N-VA wil meegaan in de terechte verzuchting om meer rechtvaardigheid aan te brengen in de fiscaliteit, stelt Dededecker. “Het is lang niet gezegd dat dit met een vorm van meerwaardebelasting zal zijn. Maar op de vraag of een groot socio-economisch compromis mogelijk is, is het antwoord ‘ja’. Dat is zelfs absoluut noodzakelijk als we verder werk willen maken van de nodige hervormingen.”

Goedmakertje

Het standpunt van de partij blijft onveranderd. “Voor ons is dit een aanslag op de essentie van onze economie, op de kleine ondernemingen. Ik heb net de btw-aangifte van enkele kmo’s verzorgd en heb gezien dat de kleine ondernemingen opleven”, aldus fiscalist Van Biesen.”Er zijn heel wat nieuwe starters. Gaan we nu tegen die mensen zeggen dat elke euro die ze uit hun zaak halen voortaan zwaar belast wordt?”, vraagt hij zich af.

“Als we het investeren in aandelen fiscaal aftrekbaar maken zijn er dingen mogelijk, maar laat ons eerlijk zijn: wij zijn resoluut tegenstander van een belasting op meerwaarde uit een zelfstandige activiteit.”

Her en der wordt gefluisterd dat de opening van De Wever een goedmakertje is voor de uithaal van staatssecretaris Zuhal Demir. “Dit is de onwaarschijnlijke pasmunt voor de crise van Zuhal”, stelt Daniëlle Vanwesenbeeck. Luk Van Biesen hoopt dat die these niet klopt. “Koehandel is natuurlijk niet nieuw in de politiek. Maar ik hoop dat het hier niet het geval is. Anders zou dat betekenen dat CD&V en N-VA opnieuw naar de CVP-staat afglijden”, besluit hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen