Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Cocaïne gevonden in Witte Huis, Biden wil dat voorval "tot op de bodem" onderzocht wordt

In de lobby van het Witte Huis in de Verenigde Staten is een wit poeder gevonden. Zondag werd het gebouw uit voorzorg ontruimd, maar na verschillende testen bleek het te gaan om een plastic zakje cocaïne. Er is een onderzoek gestart en president Joe Biden vindt het "ongelooflijk belangrijk" dat er wordt achterhaald hoe de cocaïne daar terechtkwam. 

Bij een routinecontrole in het Witte Huis in de Verenigde Staten vond de Amerikaanse geheime dienst een opvallend zakje met poeder in. Het lag in een ruimte waar de bezoekers hun elektronica en andere bezittingen achterlaten voor ze starten met een rondleiding.

Uit voorzorg werd het Witte Huis ontruimd. De brandweer werd opgeroepen om de substantie te testen en al snel stelden ze vast dat de stof niet gevaarlijk was en dat het ging om cocaïne. Ook een tweede test bevestigde dat.  

Hoe de drugs daar zijn terechtgekomen, is op dit moment nog een raadsel. President Joe Biden hoopt dat er snel verheldering komt dankzij een onderzoek. "Dit moet tot op de bodem worden uitgezocht", zo zei de president. Zelf was Biden niet aanwezig in het Witte Huis. Hij was tijdens het weekend met zijn gezin op vakantie.  

Medewerker of toch bezoeker?

De geheime dienst is volop bezig met het uitkammen van de bezoekerslogboeken en bekijkt al de beveiligingsbeelden. Als een medewerker van het Witte Huis de drugs binnenbracht, is dat makkelijk te achterhalen door vingerafdrukken en drugstests die ze moeten ondergaan.  

De drugs zijn gevonden in een deel van het Witte Huis waar ook bezoekers mogen komen, wat de zoektocht dan weer bemoeilijkt. Ambtenaren van de regering kunnen rondleidingen geven in delen van de West Wing aan vrienden en familieleden. Op vrijdag, zaterdag en zondag waren er nog rondleidingen.  

Meest gelezen