Nederlandse regering onder druk door moeizame onderhandelingen asielaanpak

De Nederlandse regering staat onder grote druk door moeizame onderhandelingen over een migratiepakket, waarbij vooral de inperking van de asielinstroom tot grote spanningen leidt tussen de vier coalitiepartijen. Haagse bronnen sluiten niet uit dat de regering over de asielaanpak kan vallen, maar de Nederlandse premier Mark Rutte en twee partijgenoten ontkennen dat er sprake is van een crisissfeer.

Afgelopen avond, maar ook de komende dagen buigt de Nederlandse regering zich over het migratiedossier. De kwestie is zo precair dat premier Mark Rutte en de drie vicepremiers aanschuiven.

Grip krijgen op arbeids-, kennis- en liefdesmigratie is voor de vier coalitiepartijen niet moeilijk. Asiel daarentegen is dé grote splijtzwam. VVD en CDA staan een veel strengere aanpak voor dan D66 en ChristenUnie. De laatste twee hameren al maanden op vooral humane, juridisch houdbare en uitvoerbare maatregelen.

Tweestatusstelsel

De VVD zet extra druk op de regering om vrijdag met een stevig pakket te komen, dat vooral is gericht op forse verlaging van het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt. Een week uitstel, waarop recent staatssecretaris van Asielzaken Eric van der Burg eerder zinspeelde, wil zijn eigen VVD niet.

Het heikele punt nu is het op korte termijn terugdringen van de asielinstroom. Op tafel liggen onder meer voorstellen om een maximumaantal asielzoekers toe te laten en om een tweestatusstelsel in te voeren, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen permanente vluchtelingen en mensen die tijdelijk bescherming zoeken. Over beide voorstellen botst het in de coalitie. Daarnaast zou de VVD het nu voorliggende pakket te mager vinden.

Crisis?

Haagse bronnen sluiten niet uit dat de regering over de asielaanpak kan vallen, maar volgens premier Rutte is daar niks van aan. Ook staatssecretaris voor Asielzaken Eric van der Burg gaat ervan uit dat de regering vrijdag een besluit neemt over een migratiepakket waar al maanden over wordt gesproken.

"We zijn goed op weg en ik zie dat iedereen constructief is, dus ik heb er alle vertrouwen in", zei minister van Justitie Dilan Yeşilgöz, ook van VVD. Zij leidt de gesprekken over het migratiepakket.

Bewindslieden van andere partijen, zoals CDA-leider en vicepremier Wopke Hoekstra, zeiden dat het geen zin heeft om te speculeren over een mogelijke crisis.

Hoekstra en zijn partijgenoot Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) erkennen dat het moeilijke gesprekken zijn, maar vinden dat dit kabinet het aan zijn stand verplicht is om er samen uit te komen. Dat de gesprekken al maanden duren laat volgens Hoekstra zien dat het "moeilijk en ingewikkeld" is en dat de vier partijen verschillend denken over oplossingen.

Meest gelezen