Terugbetaling basispakket energie loopt vertraging op: zeker 120.000 dossiers nog niet behandeld

De helft van de gezinnen die de federale premies voor gas en elektriciteit voor november en december niet automatisch hebben ontvangen, wachten nog altijd op hun geld. Zeker 120.000 dossiers zouden nog niet behandeld zijn. De overheid voerde die premies vorig jaar in om mensen te helpen met de hoge energiefacturen. Volgens Lien Meurisse van de Federale Overheidsdienst Economie lopen de verwerkingen van de aanvragen vertraging op door de complexe dossiers.

Eind oktober 2022 zette het federaal parlement definitief het licht op groen voor het "basispakket energie". Dat was een tegemoetkoming van de overheid voor de hoge gas- en elektriciteitsprijzen. Die korting moest de energiefacturen van een grote groep mensen verlichten.

Het ging over een pakket voor de maanden november en december van vorig jaar en een tweede pakket voor de maanden januari, februari en maart van dit jaar. Wie aan de voorwaarden voldoet, krijgt een korting van 135 euro per maand op de gasfactuur, en 61 euro per maand op de elektriciteitsfactuur. In principe werd de energiesteun automatisch verrekend. Gebeurde dat niet, kon je zelf een aanvraag indienen.

De Federale Overheidsdienst Economie ontving voor het eerste pakket 261.085 aanvragen. Ruim 120.000 mensen hebben de premie nog altijd niet ontvangen. De bijna 120.000 aanvragen voor het tweede pakket, voor januari tot maart, worden pas later verwerkt. Daarvoor moet de eerste ronde aanvragen worden afgerond. Je kunt die premie nog aanvragen tot het einde van deze maand.

Vertraging

VRT NWS sprak met Dieter Vanthournout, die in totaal recht heeft op zo'n 680 euro, maar nog niets heeft ontvangen.Hij woont in een appartementsblok met een collectieve gasmeter. Daarom moesten zowel hij als de syndicus een deel van de aanvraag invullen.

"Bij de bevestiging van de aanvraag kreeg ik geen indicatie van hoelang ik zou moeten wachten. Ik heb dan gemaild naar de FOD. Ik heb deze week een mailtje teruggekregen waarin staat dat alles vertraging oploopt en dat ik nog een maand moet wachten. Als dat ook geldt voor de mensen die het echt moeilijk hebben ..."

Het is toch niet normaal dat ik na een halfjaar nog steeds niets heb ontvangen?

Nadine Van Hoffelen

Ook Nadine Van Hoffelen wacht nog op haar premies. "Ik werd ongerust. Ik dacht dat ik de enige was die nog niets had ontvangen. Ik heb gebeld naar de FOD. Ze zeiden tegen mij dat ik geduld moest hebben. Het is toch niet normaal dat ik na een halfjaar nog steeds niets heb ontvangen?"

Haar gaspremie voor november en december is wel al uitbetaald, al heeft dat ook even geduurd. Op 7 april kreeg ze bevestiging van de goedkeuring. Op 25 mei werd ze pas terugbetaald. Zowel Vanthournout als Van Hoffelen geven aan dat de FOD nooit extra info of details heeft gevraagd nadat ze hun aanvraag hadden ingediend.

Complexe dossiers

Het zijn soms complexe dossiers, zegt Lien Meurisse van de FOD Economie. "We weten dat het vervelend is dat sommige huishoudens langer moeten wachten op een reactie."

"Het gaat dan vaak om complexe dossiers die meer tijd in beslag nemen en een manuele tussenkomst vragen. Dat verklaart de soms lange vertragingen. We doen er alles aan om de aanvragen zo snel mogelijk te behandelen, met de middelen die we hebben." 

Meest gelezen