James Arthur Photography

Voor het eerst toelatingsexamen dierengeneeskunde: "Te veel studenten voor aantal docenten en dieren"

Wie dierenarts wil worden in Vlaanderen, zal zich voor het eerst moeten bewijzen tijdens een toelatingsexamen. Tot nu was Vlaanderen de enige Europese regio zonder toelatingsexamen voor de opleiding dierengeneeskunde. "Er zijn simpelweg te veel studenten voor het aantal docenten en het aantal dieren", zegt Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA).

Met 510 zijn ze, de kandidaten die een ticket willen bemachtigen tot de opleiding dierengeneeskunde. Daarvan zal iets minder dan de helft groen licht krijgen, aangezien het startquotum voor volgend academiejaar is vastgelegd op 240 studenten.  

Het aantal studenten in die opleiding dierengeneeskunde, te volgen aan UAntwerpen en UGent, is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. Zo waren er in Gent twintig jaar geleden nog iets minder dan 1.200 studenten in de opleiding. Vandaag zijn dat er meer dan 1.800. In Antwerpen steeg het aantal studenten in dezelfde periode van ongeveer 300 naar ongeveer 600, een verdubbeling.

Ook zien de universiteiten een grote toestroom van studenten uit het buitenland. Vier op de tien studenten dierengeneeskunde komt uit Nederland. Vlaanderen is namelijk de enige Europese regio waar er tot nu toe geen toelatingsexamen was voor kandidaat-dierenartsen.

BEKIJK - "Niet stressen en vraag per vraag nadenken, en dan lukt dat wel", studenten zijn hoopvol op het toelatingsexamen in Leuven:

Videospeler inladen...

Overbezette klinieken

En dat zorgde voor een overloop aan studenten, wat de kwaliteit en de veiligheid van de opleiding onder druk zet. Het maakt een groot verschil of je een ingreep bij een paard gaat observeren met een kleine of met een erg grote groep, zowel voor het paard als voor de studenten.

"Er zijn simpelweg te veel studenten voor het aantal docenten en het aantal dieren", reageert Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). "Studenten kunnen minder praktijkervaring opdoen omdat de klinieken overbezet zijn. Dezelfde handelingen moeten soms met dezelfde dieren overgedaan worden door verschillende groepen studenten."

Het quotum beperkt het aantal studenten en brengt zo ook meer stabiliteit voor de docenten. Het toelatingsexamen garandeert tegelijk ook dat alle startende studenten beschikken over de nodige basiscompetenties.

Meest gelezen