Agent die Nahel (17) doodschoot verdedigt zich in ondervraging: “Ik dacht dat hij collega zou meesleuren”

De Franse politieagent die de 17-jarige Nahel doodschoot, wat tot gewelddadige protesten leidde, heeft zich in een ondervraging door de politie-inspectie verdedigd. “Ik dacht dat hij mijn collega zou meesleuren toen hij vluchtte met zijn auto.”

adb
Bron: BELGA

De krant Le Parisien kreeg een transcript in handen van de ondervraging van Florian M. (38) door de Franse inspectie-generaal van de nationale politie (IGPN). Daarin zei de politieagent dat hij op 27 juni in Nanterre “bezig was met zijn negende opeenvolgende werkdag”. Hij en zijn collega vroegen Nahel, die in een Mercedes “op de busstrook” reed, om aan de kant te gaan voor een controle. De tiener reed echter “met volle snelheid” weg.

© AP

De agent verklaarde dat hij naar Nahel had geroepen om de motor van zijn auto uit te zetten en meerdere keren op de voorruit van de auto had geslagen “om de aandacht van de bestuurder te trekken”, zo citeert de krant hem donderdag.

Een video van een getuige, die druk gedeeld werd op sociale media, leek te tonen dat hij Nahel ook toeriep dat hij “een kogel door het hoofd” zou krijgen, maar M. ontkende dat te hebben gezegd. Volgens de IGPN, die de video bestudeerde, kan men Florian M. “coupe, coupe” (leg de motor af) horen roepen. Daarna zegt een andere stem, die “toegeschreven zou kunnen worden” aan de collega van M., “je krijgt een kogel door je kop”, besluit de politie-inspectie.

“Richtte op onderlichaam”

Nadat Florian M. het voertuig had ingehaald, plaatste hij zich naar eigen zeggen in een schietpositie waarmee hij wilde voorkomen dat hij op gelijk wat zou schieten en richtte hij het wapen op het onderlichaam van Nahel, voor het geval dat hij het vuur zou moeten openen. Hij voelde zich “in het nauw gedreven”, geklemd tussen de Mercedes en een muurtje achter hem.

De agent was ervan overtuigd dat zijn collega “zijn bovenlichaam in de cabine” van de wagen had gebracht en verdedigde zijn eerste en enige schot van zijn carrière met het argument dat hij vreesde dat de tiener de collega-agent zou meesleuren toen hij vluchtte.

De collega verklaarde in zijn eigen ondervraging door de IGPN dat “alleen zijn arm” zich in de auto bevond, schrijft Le Parisien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer