Direct naar artikelinhoud
NieuwsSociale media

Meta lanceert Twitter-alternatief Threads in de VS, tien miljoen gebruikers geregistreerd in zeven uur

De logo's van Threads en van Twitter.Beeld AP

Facebook-moeder Meta heeft het nieuwe sociale netwerk Threads gelanceerd in de Verenigde Staten. Het alternatief voor Twitter is gemaakt door Instagram, de foto- en videoapp van Meta. Zeven uur na de lancering hebben tien miljoen gebruikers zich geregistreerd.

“Hier gaan we. Welkom op Threads”, met die woorden heeft Facebookoprichter Mark Zuckerberg woensdagavond (lokale tijd) de nieuwe app Threads in gebruik genomen. De boodschap kreeg in enkele minuten al meerdere duizenden ‘likes’ op zijn profiel.

Vier uur na de lancering had het nieuwe sociale netwerk vijf miljoen gebruikers geregistreerd, maakt Zuckerberg bekend op zijn profiel. Nog eens drie uur later was dat aantal al verdubbeld.

De site wordt meteen aanzien als de grootste rivaal van Twitter, dat zelf regelmatig onder vuur ligt van gebruikers sinds miljardair Elon Musk het sociale medium vorig jaar overnam. Het zag ook veel adverteerders verdwijnen.

Nog niet in Europa

De app werd gelanceerd in de appwinkels van Apple en Android in honderd landen. Voorlopig is Threads nog niet beschikbaar in de Europese Unie. Dat komt volgens het Amerikaanse socialemediabedrijf door de onduidelijkheden rond Europese regelgeving. Er zijn al Threads-accounts actief voor beroemdheden als Jennifer Lopez, Shakira en Hugh Jackman, maar ook voor mediabedrijven als The Washington Post, Reuters en The Economist.

Threads wordt gekoppeld aan Instagram, de foto- en videoapp van Meta. Daardoor zijn gebruikers in staat hun volgers en -volglijsten van Instagram mee te nemen naar Threads. De komst van de app werd eerder deze week bekend. Het nieuws kwam slechts enkele dagen nadat Twitter een “tijdelijke” limiet had aangekondigd voor het aantal berichten dat gebruikers kunnen lezen. Die beslissing zou zijn gemaakt vanwege AI-bedrijven die op grote schaal data van Twitter zouden halen om hun taalmodellen te trainen.