Jef Druyts, initiatiefnemer van de Jong Vld-petitie: “Er is een gebrek aan interne democratie”

Er is nood aan nieuwe, jonge mensen binnen de politiek. Dat is het standpunt van Jef Druyts, voorzitter van Jong Vld Leuven en initiatiefnemer van de petitie over verkiezingen binnen de partij. In een gesprek met Business AM verwijt hij de Open Vld-top een gebrek aan democratie.


Beluister hier het volledige gesprek met Jef Druyts:


De essentie: Druyts merkt dat de partijtop van Open Vld wel luistert naar de jongeren, maar vindt vers bloed een must. Hij pleit ook voor meer interne democratie.

  • “De afgelopen maanden heeft de gevestigde politieke orde bewezen dat ze blijkbaar geen orde op zaken kan stellen, dat ze de kiezer niet genoeg kunnen aanspreken. Het is tijd is om de jongere mensen aan het woord te laten. Tijdens de congressen die we de afgelopen maanden als Open Vld hebben georganiseerd, was er veel bewondering voor de manier waarop jongeren hun plaats opeisen. En de signalen worden zeker opgepikt. Maar er is een verschil tussen de signalen oppikken en ze ook effectief omzetten in de praktijk.”
  • Druyts: “Partijen durven bepaalde zaken niet scherp te stellen. Het centrum komt steeds dichter bij elkaar en gaat meer en meer hetzelfde zeggen. Dat stoot mensen af omdat mensen dan niet weten waarvoor ze kiezen. Dat is een probleem vanuit de gevestigde politieke mandatarissen die al enige ervaring op de teller hebben. Daarom hebben we vers bloed nodig in de politiek dat de zaak op scherp kan stellen.”

Voorzittersverkiezing

  • “De petitie ging er eerst en vooral over dat we graag zouden hebben dat het partijbestuur opnieuw verkozen wordt. Maar anderzijds vind ik dat er zeker een gebrek is aan interne democratie. Voorzitters worden niet aangesteld, ze worden verkozen”, haalt Druyts aan. “Ik snap dat de partijtop zich in een moeilijke situatie bevindt, maar voor het congres in september is er misschien wel tijd genoeg om toch een verkiezing te organiseren.”
  • “De gemiddelde politieke carrière van een lid van het partijbestuur is momenteel boven de twintig jaar. Ik ben zelf 22. Dat betekent dat het gemiddelde lid even lang in het partijbestuur zetelt dan dat ik op deze aarde rondloop. De mensen zitten daar al heel lang en hebben wel enige ervaring op de teller die ze kunnen meenemen intern. Maar je kan niet altijd een nieuw verhaal schrijven met dezelfde gezichten. Dat lijkt mij vanzelfsprekend.”

(nd)

Meer