LGBTQIA+-organisaties dienen klacht in tegen Dries Van Langenhove

Themabeeld.© PA

LGBTQIA+-organisaties çavaria en Casa Rosa hebben een klacht ingediend tegen Dries Van Langenhove. Zo berichten De Morgen en Het Laatste Nieuws donderdag.

Bron: BELGA

De klacht betreft een video waarin Van Langenhove verwijst naar de pridevlag als “een pedofielenvlag”. Nu vragen çavaria en Casa Rosa of deze actie aanzet tot discriminatie, haat of geweld.

In de video, gepubliceerd op de internationale dag tegen holebi- en transfobie, stapt Van Langenhove een winkel in Brugge binnen. Buiten het winkelpand hangt een pridevlag, niet naar de zin van het voormalige Kamerlid voor Vlaams Belang, die tegen de uitbater zegt “dat iemand een pedofielenvlag aan de gevel heeft gehangen”. Later stapte de uitbater naar de politie.

Van Langenhove was op dat moment in Brugge om actie te voeren tegen een voorleesmoment door een dragqueen in een gespecialiseerde boekenwinkel.

Tientallen meldingen bij Unia

Na de publicatie van de beelden kwamen bij gelijkekansencentrum Unia enkele tientallen meldingen binnen. In samenspraak met çavaria, de koepelorganisatie van LGBTQIA+-organisaties, en regenbooghuis Casa Rosa dient Unia nu een klacht in bij het parket. Ze willen dat het parket onderzoekt of Van Langenhove hiermee aanzet tot discriminatie, haat of geweld.

“Door pedofilie, iets wat de maatschappij veroordeelt, te verbinden met een LGBTQIA+-symbool, zet hij aan tot haat en geweld tegenover onze gemeenschap”, zegt Eef Heylighen, woordvoerder van çavaria. “Zulke acties hebben een enorme impact op het welzijn van een volledige groep. Bovendien leert onze ervaring ons spijtig genoeg dat woorden maar al te snel tot daden kunnen leiden.”

Van Langenhove: “Nieuwe vlag staat voor pedofilie”

Van Langenhove zelf zegt de nieuwe klacht “absurd” te vinden. “De nieuwe vlag die zij hanteren staat niet voor holebi’s, maar voor genderideologie en pedofilie”, aldus de extreemrechtse activist. “En als er iets is dat ik haat, zijn het pedofielen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen