Ze was via Zaventem op weg naar een vijfsterrenhotel in Thailand, maar Aurélie eindigde in de gevangenis

© shutterstock

Een Franse toeriste die dinsdag naar Thailand wilde reizen, werd net voor de vlucht opgepakt in de luchthaven van Zaventem. De 31-jarige vrouw uit Rijsel moest de nacht doorbrengen in de vrouwengevangenis van Vorst, maar woensdag gaf de Belgische politie hun fout toe: de vrouw stond geseind wegens een celstraf van twintig maanden, maar het ging om een straf met uitstel. De vrouw mocht dus reizen, maar ondertussen was haar vliegtuig al lang vertrokken. De Belgische Staat heeft een klacht aan haar been.

mtm

Een vijfsterrenhotel in de badplaats Phuket. Daar zouden Aurélie en haar vriend even gaan uitblazen. Maar in de luchthaven liep het echter fout. Aurélie - en haar bagage - was al ingecheckt toen ze aan de identiteitscontrole passeerde. “Volgt u ons, alstublieft”, zei de agent nadat hij haar paspoort in het systeem had ingevoerd. De 31-jarige Française, moeder van een kind van twaalf, moest mee naar een kantoortje verderop in de luchthaven, haar vriend mocht niet mee.

Ondanks fel protest - “Het gaat hier om een vergissing” - geloofden de agenten Aurélie niet. De vrouw stond geseind wegens een veroordeling en werd naar de vrouwengevangenis van Vorst gebracht, waar ze de nacht moest doorbrengen. Een dag later werd ze echter opnieuw vrijgelaten. En kreeg ze er nog excuses bovenop. “Een vergissing”, zo bleek.

Wat was er precies misgelopen? Op 9 februari 2015 werd Aurélie samen met een andere vrouw veroordeeld wegens fraude. Beide vrouwen kregen een celstraf van twintig maanden opgelegd: bij de ene ging het om een effectieve straf, maar bij Aurélie was het met uitstel. Mogelijk is daar de vergissing gebeurd. “Ze vroegen mij om de documenten van mijn veroordeling, waarin alle voorwaarden stonden, maar die had ik niet bij me. Wie neemt zijn veroordeling nu mee op reis”, aldus de jonge vrouw. “Ik heb het de agenten meermaals proberen uit te leggen, maar ze wilden me niet geloven.”

Het was pas toen haar advocaat, Georges Nicolis, woensdag met de kopie van het arrest naar de gevangenis ging, dat er contact werd opgenomen met het parket van Brussel. Daar bevestigden ze dat de vrouw vrijgelaten moest worden. Maat toen was het kwaad al geschied en de vlucht al vertrokken, zonder Aurélie. “In plaats van een vijfsterrenhotel heb ik nul sterren gekregen. Dit is echt schandalig. In wat voor een land leven jullie? Het was zo makkelijk om te controleren, maar er werd niets gedaan. Ik mocht zelfs geen advocaat erbij halen.”

Haar advocaat heeft een klacht ingediend tegen de Belgische Staat om het financiële verlies van de vrouw terug te vorderen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen