MaxPixel.net

Rijkevorsel voert alcoholverbod in na problemen binnen Roemeense gemeenschap

De gemeente Rijkevorsel voert een alcoholverbod in op openbare plaatsen. Dat verbod bestond al 's nachts, maar geldt nu ook overdag. Rijkevorsel doet dat naar eigen zeggen na klachten van inwoners over openbare dronkenschap, vandalisme en verbaal of fysiek geweld binnen de Roemeense gemeenschap.

In Rijkevorsel krijg je vanaf vandaag een GAS-boete als je alcohol drinkt in de publieke ruimte. Dat verbod gold al 's nachts, maar is na een bijzondere gemeenteraad ook uitgebreid naar de uren overdag. De burgemeester verwijst naar de toenemende spanning met Roemenen die in Rijkevorsel verblijven als seizoensarbeider.

"Onze inwoners klagen over openbare dronkenschap, vandalisme, verbaal en fysiek geweld. Vaak begint het met overmatig drinken", zegt burgemeester Dorien Cuylaerts (N-VA) aan Radio 2. "Vorig jaar hadden we hier nog een vechtpartij met 50 man. Steeds vaker komen er ook Roemenen die hier niet wonen naar Rijkevorsel om amok te maken. Dat willen we tegenhouden." Vorig jaar nog sloot Cuylaerts een Roemeens café in Rijkevorsel na aanhoudende overlast.

Geen overleg, wel boetes

Opvallend: ondanks de problemen is het gemeentebestuur nog niet in dialoog gegaan met de Roemeense inwoners, maar grijpt het wel naar een algemeen alcoholverbod. Dat is van kracht in het centrum van Rijkevorsel en in de zone rond winkelcentrum Breebos en rond de Lidl-supermarkt. Op de terrassen van horecazaken mag er wel nog alcohol gedronken worden. 

Meest gelezen