Represented by ZUMA Press, Inc.

Waar is Wagnerleider Prigozjin? Niet in Wit-Rusland, zegt president Loekasjenko

Jevgeni Prigozjin, de leider van de privémilitie Wagner is niet (meer) in Wit-Rusland. Dat heeft de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko gezegd op een persconferentie met buitenlandse journalisten. Prigozjin is volgens Loekasjenko in Sint-Petersburg, in Rusland. Het Kremlin bevestigt dat niet.

Drie dagen na het einde van de opstand van de paramilitaire Wagnergroep in Rusland, kondigde de Wit-Russische president aan dat leider Jevgeni Prigozjin in Wit-Rusland was aangekomen. Aleksandr Loekasjenko had tijdens de opmars van Wagner richting Moskou zelf bemiddeld: de muiterij zou een halt worden toegeroepen, Prigozjin zou in ballingschap gaan in Wit-Rusland, en de rechtszaak die tegen hem gestart was in Rusland, zou worden stopgezet.

Nu zegt Loekasjenko dat Prigozjin toch niet in Wit-Rusland is. Het is niet duidelijk of en hoe lang hij er effectief geweest is. De dag voor de aankondiging van Loekasjenko was Prigozjins privévliegtuig wel getraceerd boven Minsk, maar daarna vloog het nog een paar keer heen en weer tussen de Wit-Russische hoofdstad en Moskou en Sint-Petersburg. De Wit-Russische president zegt nu dat de Wagnerleider in Sint-Petersburg is, of zelfs in Moskou: "Waar hij vanmorgen is? Misschien is hij vanmorgen wel naar Moskou vertrokken", aldus een cryptische Loekasjenko.

BEKIJK - Aleksandr Loekasjenko, president van Wit-Rusland :

Videospeler inladen...

Rusland bevestigt niet dat Prigozjin opnieuw in Rusland is. Dmitri Peskov, de woordvoerder van het Kremlin, zegt dat Rusland niet opvolgt waar de Wagner-leider is. 

De Wit-Russische president zegt dat hij vanmorgen zelf nog gebeld heeft met Prigozjin, en dat die hem zei dat Wagner voort "in het belang van Rusland zou handelen, en dat de groep z'n plicht zou vervullen tot het einde". Loekasjenko zei ook nog dat Prigozjin zeker geen "kopje kleiner" zal worden gemaakt door de Russische president Poetin: "Zo kwaadaardig en wraakzuchtig is Poetin niet." 

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko licht buitenlandse journalisten in over de whereabouts van Prigozjin.
AFP or licensors

Maar welke toekomst voor Prigozjin weggelegd zou zijn in Rusland, blijft erg onduidelijk. Naast de Wagner-militie heeft Prigozjin ook nog een gigantisch zakenimperium in handen: mediabedrijven, mijnen, logistieke bedrijven, maar ook bedrijven die catering doen voor bijvoorbeeld het leger maar ook scholen. Dat laatste leverde hem de bijnaam "de kok van Poetin op".

Het lijkt erop dat de Russische overheid dat imperium nu begint te ontmantelen en Prigozjin niet zomaar meer z'n gang laat gaan. Meteen na de korte opstand van Wagner, vielen de Russische veiligheidsdiensten binnen in het hoofdkwartier van Prigozjins medianetwerk. Gisteren werden online ook beelden verspreid van een huiszoeking in de privéwoning van de Wagner-leider. Daar werden onder andere wapens, cash geld, een collectie pruiken en ook foto's van afgehakte hoofden gevonden.

BEKIJK - Deze opmerkelijke voorwerpen werden teruggevonden in de woning van Wagner-baas Prigozjin:

Videospeler inladen...

Wagnersoldaten in Wit-Rusland?

De rest van het Wagner-leger kreeg na de korte opstand drie opties aangeboden: ze konden een contract tekenen bij het reguliere Russische leger, naar huis gaan, of naar Wit-Rusland gaan. Een aantal buurlanden van Wit-Rusland zoals Polen, Litouwen en Letland, gruwelden meteen bij het idee van duizenden Wagner-soldaten, vaak ex-gedetineerden, aan hun grens.

Loekasjenko zegt nu dat de uitnodiging om naar Wit-Rusland te komen nog steeds geldt, maar dat er nog niet beslist is of ze effectief zullen komen. "Dat hangt af van Rusland en van de Wagner-militie zelf", zegt de Wit-Russische president. Er zou binnenkort ook nog overleg zijn tussen Loekasjenko en Poetin, over wat er met Wagner moet gebeuren. Het Kremlin zegt dat er nog geen datum is geprikt voor gesprekken met Wit-Rusland, en bevestigt ook niet dat er over Wagner zal worden gesproken.

Volgens Loekasjenko zijn de manschappen van Wagner nu nog in hun "kampen", mogelijk doelt hij daarmee op hun verblijfplaats in het oosten van Oekraïne. In Wit-Rusland hebben de Wagnersoldaten in onbruik geraakte legerbarakken aangeboden gekregen.

Loekasjenko ziet ook voordelen in de aanwezigheid van Wagner op Wit-Russische bodem: "Als ze naar hier verhuizen, dan zal dat ook onder bepaalde voorwaarden zijn. Indien nodig, zullen ze meteen worden ingeschakeld om ons land te verdedigen." Eerder zei Loekasjenko ook al dat het Wit-Russische leger nog iets zou kunnen opsteken van de Wagnermilitie. Dat Wagner in opstand zou komen tegen de Wit-Russische staat, acht Loekasjenko niet waarschijnlijk. 

Meest gelezen