Zinvol zomervertier met Apache

Redactie Apache
Redacteur werkt in hangmat die tussen twee bureaustoelen is gespannen
Acht weken lang geeft het team van Apache zomerse lees-, kijk-, luister-, doe- en andere tips om je vakantie zinvol(ler) mee in te vullen. (© Steve Michiels)

Al gooit het hele land het blok erop, de riem eraf of het bijltje erbij neer; al staken zelfs onze excellenties hun geruzie, gestook en fysiek geweldgepleeg om aan een al dan niet ruim bemeten zwembad bij een al dan niet gehuurd buitenverblijf te gaan liggen uitblazen: de Apache-redactie rust zelden helemaal en het journalistieke vuur blijft minstens in waakstand branden.

Zelfs tijdens een dagje strand is de drang van sommige van onze journalisten om zaken tot op het bot uit te spitten sterker dan henzelf. En áls ze dan eens welverdiend out of office zijn om iets te doen wat als ontspanning zou kunnen worden omschreven, houden ze hun ogen en oren nog altijd open voor activiteiten waar ook de Apache-lezer iets aan kan hebben.

Dientengevolge, acht weken lang op deze pagina: de zomerse lees-, kijk-, luister-, doe- en andere tips van Team Apache om je vakantie zinvol(ler) mee in te vullen. Zodat jij wél maximaal tot rust kunt komen én je achteraf een rijker mens kunt noemen.

De tips van Vincent Loozen
  • Expo: Printed Matters: Raise the Level (13/8-1/10, Straat Museum, Amsterdam). Je kent Shepard Fairey minstens van zijn iconische Obama-poster en het kledingmerk Obey Giant. Wat de Amerikaanse activist en straatkunstenaar de voorbije decennia nog zoal aan krachtige beeldtaal creëerde, zie je in het Amsterdamse Straat Museum tijdens een overzichtstentoonstelling met meer dan 130 provocerende parels die o.a. klimaatverandering, nationalisme, xenofobie, oorlog, desinformatie en de aantasting van de democratie aankaarten. Speciaal voor deze expo creëerde Fairey ook twee nieuwe werken, live voor de ogen van het publiek.

  • Theaterfestival: Cultura Nova (25/8-3/9, Heerlen). De vier jaargetijden van Vivaldi, met behulp van een computermodel vertaald naar de seizoenen van 2050? Check. Experimentele dance geïnspireerd door obscure Aziatische filmsoundtracks gemixt met new-beatbaslijnen en Indonesische disco? Check. Een bekroonde virtual reality-opera? Check. Voeg daar menselijke piramides en hiphop uit Guinee aan toe, geluidswandelingen, pop-upmusea en openluchtcinema met klassiekers van Ken Loach en Martin Scorsese, en je hebt nóg maar een fractie van het vernieuwende cultuurbad waarin Heerlen straks tien dagen lang wordt ondergedompeld.
  • Festival: Bruis (1-3/9, Maastricht). Warhaus! The Hickey Underworld! Isolde Lasoen! Noémie Wolfs! Nogal wat Belgisch talent steekt begin september even over naar Maastricht om er de affiche te gaan domineren op de vijftiende uitgave van Bruis, het alternatieve popfestival met een traditie van sprankelende line-ups.
Poster door Shepard Fairey met Barack Obama en opschrift 'Hope'
(© Shepard Fairey)
De tips van Bram Souffreau
  • Boek: Twee weken weg van R.C. Sherriff. Een heel gewoon burgergezin beleeft zijn jaarlijkse twee weekjes aan zee. Net na het hoogseizoen, wanneer de gedachte aan zij die alweer aan de slag zijn het vakantiegevoel nog groter maakt. In die veertien dagen gebeurt op het eerste gezicht zo goed als niks – zoals het een goede vakantie betaamt – en toch spat het drama van de pagina’s, waarbij de goedaardigheid, het fatsoen en de menselijkheid van de familie Stevens hen tot regelrechte helden verheffen. The fortnight in September werd bijna een eeuw geleden geschreven, maar heeft nog niets aan hilarische en aandoenlijke herkenbaarheid ingeboet. Het ultieme vakantieboek.
  • Streetfood: Hou je van aziatisch, rauwe loempia’s – pardon: spring rolls, dikke udon-noedels en cheap & cheerful? Schuif dan bij Knees to Chin drie omgekeerde plastic bakken onder je achterwerk – al is de enige juiste manier om Vietnamese streetfood te nuttigen in hurkzit, dus met de kin tegen de knieën – en grijp twee stokjes vast bij. Na een vliegende start in Brussel zijn er inmiddels ook filialen in Gent, Antwerpen en Louvain-la-Neuve. Beveelt Apache hier nu een fastfoodketen aan? Jazeker, Apache beveelt een fastfoodketen aan! Maar wat voor een.
  • Vieruurtje: In de golvende heuvels van het West-Vlaamse Zwevegem toverden de anglofiele zussen Anne en Ellen een authentieke schuur om tot The Local Barn, een farmshop annex tearoom met een Britse twist. De huisgemaakte, lokale en biologische producten zoals boshoning van eigen kweek en artisanaal geitenijs figureren ook in het lunch- en afternoon tea-menu, te gebruiken met uitzicht op de door vader geplante kersenbomen. Strek even verderop de benen in het kleine maar idyllische Bellegembos.
De tips van Kasper Nollet
  • Boek: Wij, Habsburgers van historicus Johan Verberckmoes. Een aanrader voor de liefhebbers van toegankelijke maar goed gedocumenteerde geschiedenis. Over hoe globalisering van alle tijden lijkt te zijn, en de Vlaming al eeuwen een echte wereldburger is. Een boek dat je blik op de wereld in perspectief plaatst en aantoont dat ‘eigen volk eerst’ ons nog nooit iets opgeleverd heeft.
  • Film: de hype rond de gelijktijdige release van Greta Gerwigs Barbie en Christopher Nolans Oppenheimer schept de ideale gelegenheid om een marathon te houden van die laatste zijn filmografie. Als een van de grootste filmmakers van het moment weet Nolan zijn authenticiteit te bewaren in een alsmaar commerciëler Hollywood. Telkens weer vinden filmtechnisch vernuft en menselijke gevoeligheid elkaar in heel zijn indrukwekkende oeuvre.
  • Podcast: In de Historia Podcast nodigen Leuvense geschiedenisstudenten telkens een historicus uit om actuele debatten in historisch perspectief te plaatsen. Hoogvliegers zijn het dubbelinterview met sportjournalist Frank Raes en sporthistoricus Enrico Castro Montes, alsook het boeiende gesprek met migratie-historicus Sara Cosemans. Want de geschiedenis herhaalt zich nooit, maar rijmt altijd wel een keer of twee. De laatste tijd iets vaker dan anders.
Coverafbeelding van het boek 'Wij de Habsburgers' van Johan Verberckmoes
​​​​​​De tips van Tom Kenis
  • Lezen: De Slough House-spionagereeks van Mick Herron is ideale zomerlectuur. Vlijmscherp, poëtisch en humoristisch tot kolderiek, met een tanend en corrupt Brits politiek landschap als achtergrond. Inmiddels ook bewerkt tot de tv-reeks Slow Horses (Apple TV+), met een geniale Gary Oldman in de hoofdrol. 
  • Luisteren: Sophie Hunger, dochter van Zwitserse diplomaten, speelt en zingt al jaren de pannen van het dak in ’t Engels, Frans, Duits en schier onverstaanbaar maar zoet-breekbaar Schweizerdeutsch, zoals in het onmogelijk mooie liedje D’Red. Veel dichterbij dan Kassel of Karlsruhe kun je ze deze zomer niet zien. Maar zelfs een verplaatsing naar het Lac Noir Schwarzsee Festival (17-20/8), nabij Bern, is ze meer dan waard.
  • Lekkerbekken: Les Mystères du Cygne, een bakker die ook onovertroffen artisanaal ijs tovert. Meirplein, Anderlecht, tegenover de ingang van het Astridpark.
​​​​​​De tips van Frank Olbrechts
  • WandelingWesthoekreservaat, De Panne. Natuurdomein tegen de Franse grens aan, waar het verrassende duinenlandschap je de lelijkheid van de Belgische kustlijn doet vergeten. 
  • ExpoLes Marcel in de Brusselse Botanique. Wonderlijke expo met vier artiesten (Duchamp, Broothaers, Mariën en Vandeweyer), die meer dan alleen de voornaam Marcel met elkaar gemeen hebben. Met ook werk van een rist andere kunstenaars die schatplichtig zijn aan het surrealisme. Nog tot 30/7.
  • FestivalSummer Bummer in Trix, Antwerpen. Tweedaags festival (25/8 en 26/8) met écht avontuurlijke muziek. Dankzij deze waardige opvolger van het legendarische Free Music Festival (1973-2007) blijven experimentele klanken de zomer in de Scheldestad opfleuren.
De tips van Jan Walraven

 

De tips van Karl van den Broeck
  • Boek: Alleen maar woorden - Brieven van Heloïse en Abelard. Hypermoderne middeleeuwse liefdesbrieven. Nu in een nieuwe vertaling. 
  • Concert: De zomer is pas voorbij op 21 september. Daarom deze tip: Billy Bragg in de Roma. Waiting for the great leap forward. Nog altijd.
  • Expo: Je moet niet altijd naar de grote musea om grote kunst te zien. Een bezoekje aan dat andere Magritte Museum in Jette is een genot. Vlak ernaast is ook een mooie collectie Belgische abstracte kunst te zien.
  • Theater: Het aangrijpendste dat je in het theater kunt zien dezer dagen is One Song van Miet Warlop. Maar je moet wel snel zijn: in België staat de voorstelling enkel nog gepland op Theater aan Zee, op 28 en 29 juli.

 

De tips van Wouter Vanhouteghem
Shampoo Bert Moerman
  • Expo: Draw for Change! Eind dit jaar op Canvas in een bekroonde docureeks, nu al in het Stripmuseum (tot 27 augustus): zes vrouwelijke tekenaars uit problematische landen als Egypte, Syrië en de VS die met hun pen onrecht en ongelijkheid te lijf gaan. Met de Russische Victoria Lomasko kon je al nader kennismaken in Apache Magazine #8.
  • Concert: The Hickey Underworld, Rock Herk, 14 juli.  De in 2016 gesplitte winnaars van Humo’s Rock Rally 2006 vielen elkaar weer in de armen en zijn, getuige single Living on Big Foot, het maken van als teringherrie vermomde pop nog niet verleerd.
  • Podcast: The Beef and Dairy Network. De rundvlees- en zuivelindustrie stoot misschien te veel stikstof, methaan en schadelijke agromarketing uit, maar inspireerde ook al zo’n honderd afleveringen van de grappigste podcast die je ooit zult horen.

 

draw for change affiche