Belga

Hegago, Pajottenland of Gooimaarden: drie gemeenten zijn op zoek naar fusienaam

De gemeenten Galmaarden, Herne en Gooik zijn op zoek naar een naam voor hun fusiegemeente. Ze lanceren daarom een website waar inwoners hun ideeën kunnen geven. Er liggen ook flyers en bierkaartjes in de winkels en horecazaken met een oproep voor een nieuwe naam. 

Vorige week werden in de gemeenten Galmaarden, Gooik en Herne fusiecafés gehouden. De fusiecafés werden georganiseerd in voorbereiding van de eventuele samenvoeging in 2025. Inwoners konden daar hun vragen, opmerkingen en bedenkingen kwijt. "De talrijke opkomst op de fusiecafés toont aan dat het wel leeft bij onze burgers”, zegt burgemeester van Galmaarden Ludo Persoons (CD&V). “Het blijkt dat inwoners vooral bekommernissen hebben of de dienstverlening kort bij huis behouden blijft en over de naam van de fusiegemeente.”

Daarom is er nu een website gelanceerd over de fusie. “Het traject gaat nu een volgende fase in”, vertelt burgemeester van Gooik Simon De Boeck (CD&V). “Om iedereen de kans te geven alles goed op te volgen en de laatste informatie te raadplegen, is er nu een fusiewebsite. Daar staat alle relevante gegevens gebundeld. De website wordt ook aangevuld met de antwoorden op veelgestelde vragen, de volgende stappen, …”

Het is belangrijk dat de nieuwe naam herkenbaar is en verbinding creëert
Burgemeester van Herne Kris Poelaert (CD&V)

De drie lokale besturen doen ook een oproep naar hun burgers om een nieuwe en originele naam te zoeken voor de fusiegemeente. “Heel wat inwoners hebben creatieve ideeën, zien linken met het verleden of met ons landschap, met onze identiteit, … En die ideeën willen we graag verzamelen,“ vertelt burgemeester van Herne Kris Poelaert (CD&V). “Het is belangrijk dat de nieuwe naam herkenbaar is en verbinding creëert. Bovendien moet het een algemene naam zijn voor de drie gemeenten. Ik kijk alvast uit naar de voorstellen.”

Een voorstel voor de nieuwe naam kan ingediend worden tot en met vrijdag 15 september 2023. Dit kan via www.groeienomkleinteblijven.be of via kaartjes (te verkrijgen in het gemeentehuis, op gemeentelijke evenementen, … ).

Meest gelezen