© ATV

Aanslag bij woning van ‘Turtles’ in Deurne: gevel en auto’s beschadigd

Deurne -

Op de hoek van de Van Cortbeemdelei en de Albert Bevernagelei in Deurne waren woensdagnacht rond 3u30 twee luide knallen te horen. De Antwerpse politie kwam ter plaatse en stelde vast dat er onder meer schade was aan de gevel en aan geparkeerde wagens. Er is een onderzoek gestart. Vermoedelijk werd een lid van de Turtles-drugsbende geviseerd. Die zit al jaren verstrengeld in vetes met andere groepen.

Alexandro Yaramis, Sam Reyntjens

Het gerechtelijk lab en ontmijningsdienst DOVO kwamen ter plaatse. Wat de precieze omstandigheden zijn en of er een link is met het drugsmilieu wordt nog onderzocht. De aanslag vond plaats aan een woning van de familie E.Y., in het milieu gekend als de Turtles.

Bijna dag op dag één jaar geleden klonken er schoten voor dezelfde woning. Buurtbewoners hoorden toen hoe enkele mannen met Nederlands accent ruziemaakten op straat. De bewoner van het met hekken en camera’s bewaakt pand zou nog zijn tussengekomen in het conflict, maar plots trok een van de aanwezigen een wapen en vuurde. Ricardo Gordeau (42), een Nederlander met goedgevuld strafregister, stierf op straat. Het onderzoek naar die schietpartij loopt nog, verschillende mensen werden al verhoord door de federale gerechtelijke politie (FGP), onder hen ook leden van de familie E.Y.

De Nederlandse drugshandelaar Ricardo Gordeau werd één jaar geleden vermoord in de Van Cortbeemdelei in Deurne.© rr

© rr

Drugsoorlog

In de woning die nu allicht geviseerd werd woont de jongere broer van Hakim E.Y. alias Turtle. Die laatste trok in 2012 alle aandacht naar zich toe toen een uithaling van 200 kilogram coke volledig misliep. De Nederlandse opdrachtgevers gingen ervan uit dat ze bestolen waren en stuurden mannen met zware wapens naar Antwerpen om de zaken uit te klaren. Wat volgde was een drugsoorlog die ontspoorde. Er volgden schietpartijen, mensen kregen snoeischaren op hun vingers gezet en een van de jonge broers van Turtle werd gekidnapt.

Tijdens die ontvoering zou de jongste Turtle aan een ketting boven een vleesmolen hebben gehangen. Een scène die later door regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah werd meegenomen in de film Patser.

Het netwerkje rond Turtle Hakim werd in de pers omschreven als The Turtles. Ze stonden in contact met Amsterdamse topcriminelen als Gwenette Martha en zijn rechterhand Najib Boubouh, die via de haven van Antwerpen fortuinen verdienden met de invoer van cocaïne. In oktober 2012 sloeg de vlam in de pan toen Najib Boubouh koelbloedig voor het Crowne Plaza Hotel in Antwerpen werd geliquideerd. Die moord geldt nog steeds als de officieuze start van een onderwereldoorlog die in Nederland de laatste tien jaar verschillende mensen het leven gekost heeft.

LEES OOK: En daar zijn The Turtles weer: drugshandelaar Ricardo Gordeau (42) sterft bij schietpartij in Deurne, voor pand van beruchte criminele familie

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV