Ter illustratie
Copyright Lucy Lambriex

147.000 Belgen krijgen psychologische hulp terugbetaald, helft daarvan voor de eerste keer ooit bij psycholoog

Meer mensen stappen voor de allereerste keer naar de psycholoog. Dat blijkt uit een evaluatie van de geestelijke gezondheidszorg. Sinds minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) het systeem hervormde, kan je voor eerstelijnszorg onder meer voor 11 euro bij psychologen terecht. Ook zetten mensen sneller de stap naar professionele hulp. Waar patiënten de zorg vroeger tot tien jaar uitstelden, duurt dat tegenwoordig vier jaar.

Psychologische zorg goedkoper en toegankelijker maken, dat was de kern van de hervorming van de geestelijke gezondheidszorg die federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) doorvoerde.

Daarmee wou de minister vooral de drempel verlagen voor mensen met lichte tot matige psychologische klachten, zoals mensen die constant stress hebben, moe of futloos zijn. Zij hebben kortdurende hulp nodig, de zogenaamde eerstelijns psychologische zorg, om te vermijden dat hun klachten ontwikkelen tot depressies of angststoornissen. 

Eerstelijns psychologische zorg betreft kortdurende en/of weinig intensieve psychologische interventies die bijdragen tot het behoud of herwinnen van een algemeen psychisch welbevinden. Ze zijn voornamelijk aangewezen wanneer u een kwetsbaarheid of moeilijkheid ervaart, die een impact heeft op uw psychisch welbevinden.

Gespecialiseerde psychologische zorg is gericht op mensen die specifiekere of intensievere zorg nodig hebben door ernstigere onderliggende psychische problemen

Zo werd de eerste therapiesessie gratis gemaakt en betaal je voor de volgende sessies 11 euro remgeld, weliswaar alleen bij geconventioneerde psychologen. Bovendien moet je daarvoor niet meer langs de huisdokter. Voor eerstelijnszorg heb je dus geen doorverwijzing meer nodig. 

Verder werd die zorg ook dichter bij de patiënt gebracht. Zo wordt ze niet alleen aangeboden op gespecialiseerde praktijken, maar ook op scholen, in OCMW's, bij de huisarts of op het werk.

Eerste psychologische hulp

Jaarlijks zoeken bijna 150.000 mensen die eerstelijnszorg op in België. Dat blijkt uit een evaluatie van het systeem door professoren Ronny Bruffaerts (KU Leuven) en Fabienne Glowacz (ULiège). En voor bijna de helft van die patiënten is dat hun eerste psychologische behandeling ooit.

Steeds meer mensen die nog nooit eerder hulp zochten, vinden dus hun weg naar de psycholoog. Bovendien komen ze ook sneller bij die zorg terecht. Waar mensen vroeger de stap tot hulp met zo'n tien jaar uitstelden, duurt dat tegenwoordig nog vier jaar. "Vanuit maatschappelijk oogpunt is dat ook positief, want psychologische problemen zullen zich zo minder ernstig ontwikkelen", reageert professor Bruffaerts. 

Vroeger stelden mensen de stap naar hulp met tien jaar uit, nu nog vier jaar

En ook het effect van de hulp is zichtbaar, stellen de onderzoekers. Eens mensen in therapie gaan, verminderen hun klachten na gemiddeld een half jaar en zijn ze minder afwezig op het werk.

Hulp tot bij de patiënt

Ook belangrijk is dat 30 procent van de mensen die die terugbetaalde hulp opzoeken, uit kwetsbare situaties komt, zoals mensen in armoede of jongeren in een moeilijke gezinssituatie.

Daarom benadrukken de onderzoekers dat er nog meer ingezet moet worden op vindplaatsgericht werken, waarbij de hulp wordt aangeboden in scholen, huisartsenpraktijken, in OCMW's en jeugdbewegingen. Zo bereik je een populatie die niet snel in de zorg zou komen, klinkt het.

Meest gelezen