"Zie je een verdachte boot of koopt iemand veel zwemvesten?" Federale politie start campagne tegen mensensmokkel

Wie een verdachte situatie ziet die zou kunnen wijzen op mensensmokkel, moet dat zo snel mogelijk melden. Die boodschap brengt de federale politie in hun nieuwe campagne "Samen in de strijd tegen mensensmokkel: help levens redden". De campagne vraagt burgers en handelaars de politie te verwittigen of te bellen naar het noodnummer 112 als ze iets opmerken dat kan wijzen op mensensmokkel.

Een boot vol mensen die vertrekt aan de kust, een boot verstopt onder het zand of een auto die een boot meetrekt. Het zijn allemaal situaties die kunnen wijzen op mensensmokkel en die je best zo snel mogelijk meldt aan de federale politie. 

Ook handelaars moeten alert zijn, want in België kopen smokkelaars vaak materiaal om de oversteek van Noord-Franse stranden naar het Verenigd Koninkrijk te maken. "Let op mensen die grote hoeveelheden zwemvesten, motoren of ander materiaal kopen", zegt An Berger van de federale politie. "Ook personen die zo snel mogelijk de aankoop willen voltooien, weinig technische kennis hebben over de boot en contant betalen mogen worden gemeld."

BEKIJK - "Bel 112 bij elke verdachte situatie die kan wijzen op mensensmokkel"

Videospeler inladen...

Voordien probeerden migranten vooral via de laadruimte van vrachtwagens het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Maar steeds meer maken migranten de overtocht met kleine bootjes vanuit Noord-Frankrijk.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden (CD&V), is een internationale samenwerking belangrijk. "We weten dat de meeste bootjes vertrekken uit Noord-Frankrijk, maar de logistieke keten doorloopt ook België. Uit solidariteit met Frankrijk en omdat we mensenlevens willen redden, zetten we ook in ons land in op deze problematiek."

Meest gelezen