Ivan Elegeert

Sint-Niklaas vernieuwt wandeling Tom Lanoye ter ere van 65ste verjaardag

Schrijver Tom Lanoye wordt 65 jaar en ter gelegenheid daarvan kan je in Sint-Niklaas een vernieuwde Tom Lanoye wandeling maken in het centrum. De schrijver is geboren en opgegroeid in Sint Niklaas. De wandeling bestond al maar heeft nu een update gekregen. Ze leidt de bezoekers rond langs de plekken die voor de schrijver zeer belangrijk zijn.

De schrijver Tom Lanoye wordt deze zomer 65 jaar en Radio 1 viert dat met een nieuwe podcast: "Viva Lanoye". Een groots en tegelijk zeer intiem portret van één van Vlaanderens grootste schrijvers. Vincent Byloo praat met familie en vrienden, maar natuurlijk ook met Lanoye zelf.

Aan de podcast is er wandeling gekoppeld in Sint-Niklaas. De wandeling bestaat al meer dan tien jaar, maar is nu geüpdatet. "De stad heeft de borden aangepast en overal een QR-code bij gehangen", vertelt Byloo. "Als je die scant, kom je uit bij een fragment van de podcast dat gaat over de plek waar je op dat moment staat. Dan hoor je het Sint-Niklaas van de jaren '70 en '80 weerklinken."

Emotioneel verbonden aan Paterskerk

Ook al woont Lanoye al lang niet meer in Sint-Niklaas, toch komt hij regelmatig nog eens terug. Heel wat plekken zijn voor de schrijver zeer belangrijk. Zo is de schrijver zeer emotioneel verbonden met de Paterskerk in het centrum. "Het was de kerk waar ik mijn plechtige communie heb gedaan, maar ook waar ik afscheid moest nemen van drie belangrijke personen in mijn leven: mijn broer, mijn vader en mijn moeder", vertelt Lanoye. "Het blijft een zeer bijzondere plek voor mij."

Met de podcast wou Byloo de wortels van zijn schrijverschap blootleggen. "Ik ben daarvoor onder andere in de archieven van het college of het Sint-Jozef-Klein-Seminarie in Sint-Niklaas gedoken", vertelt hij, "waar zijn eerste nota's werden genomen. Ik kan je vertellen, Tom Lanoye was een enorme strever, behalve voor catechese", lacht Byloo.

De podcast kent ook een primeur voor wie ooit "Kartonnen dozen" las. Het verhaal over de "banale en verterende liefde" die Lanoye beschrijft voor zijn klasgenoot "Z". Byloo zocht het anonieme hoofdpersonage uit de roman op en kon met hem voor het eerst spreken over hoe hij het ervaarde om plots een romanpersonage te zijn. En Z opende voor de podcast ook letterlijk enkele kartonnen dozen.

Op 27 augustus is Tom Lanoye echt jarig, dan komt er nog een feest in Sint-Niklaas.

Ivan Elegeert

Meest gelezen