OPEC wil uitbreiden: “Verschillende landen voldoen aan de voorwaarde om toe te treden tot het oliekartel”

Haitham al-Ghais, de secretaris-generaal van het oliekartel OPEC, heeft tijdens een persconferentie gezegd dat de invloedrijke alliantie actief op zoek is naar nieuwe leden. Er wordt in de richting gekeken van onder meer Mexico en Brunei.

Waarom is dit belangrijk?

OPEC bestaat momenteel uit dertien landen, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten, Irak, Iran en Algerije. De lidstaten maken afspraken over hoeveel vaten olie ze produceren, en hebben zo een niet te onderschatten impact op de olieprijs.

In het nieuws: Al-Ghais wil OPEC uitbreiden.

  • Tijdens een persconferentie naar aanleiding van een bijeenkomst van de OPEC-landen en de bondgenoten in Wenen zei de secretaris-generaal dat hij een bezoekje heeft gebracht aan Mexico, Brunei, Maleisië en Azerbeidzjan. "Ik heb die landen niet expliciet gevraagd om toe te treden tot het kartel, maar ze voldoen wel aan alle voorwaarden om een OPEC-lid te worden", klonk het. "Ze moeten een netto olie-exporteur zijn en ze moeten dezelfde doelen
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer