Val Nederlandse regering op til door uitblijven asieldeal?

De Nederlandse regering probeert een oplossing te vinden om de asielinstroom naar het land beter te organiseren en ietwat in te perken. De verschillende partijen liggen niet op dezelfde lijn, minister-president Mark Rutte (VVD) dreigt zelfs met een regeringsval als ze er niet snel uit raken.

In het nieuws: Vergaderingen onder hoogspanning, op het kabinet van minister-president Rutte.

  • Woensdagavond was het vergaderen geblazen aan het Binnenhof 19, het ministerie van Algemene Zaken waar Rutte de plak zwaait. Daar kwam een groot deel van de regering samen om nieuwe asielmaatregelen te bespreken. Aanwezig waren onder meer de vicepremiers Wopke Hoekstra (CDA), Sigrid Kaag (D66) en Carola Schouten (ChristenUnie).
  • De liberale VVD wil veel strenger ingrijpen dan de andere regeringspartijen. Zo zou de partij van Rutte het nareizen van kinderen en andere familie van mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning grondig willen inperken. Vooral de CU noemde dit onacceptabel, zo melden bronnen aan de Nederlandse NOS.
  • Alle vier de partijen hebben een andere visie op hoe de situatie moet worden aangepakt, en die blijken zeer moeilijk te verenigen. De gemoederen liepen de afgelopen dagen zo hoog op, dat Rutte zelf dreigde de regering op te blazen als er niet snel een akkoord uit de bus komt. Maar daarvoor moet men zich reppen: donderdag is in theorie de laatste dag voor het zomerreces. Volgens staatssecretaris voor Justitie en Veiligheid Eric Van der Burg (VVD) zijn de verschillen wel te overbruggen: “Vrijdag komen we er uit”, zo zei hij stellig aan de NOS.

In detail: Het water tussen de VVD, D66 en het CDA is eigenlijk relatief ondiep. Enkel de ChristenUnie wordt op de knieën gedwongen.

  • Rutte heeft aan zijn liberale achterban beloofd strengere maatregelen te nemen om de influx van asielzoekers in te dijken. Zijn partij wil dan ook de grondigste hervormingen. “Maar bij de VVD is ook te horen dat migratie voor hen een goed onderwerp is om het kabinet over te laten vallen. De VVD-kiezer kan dat begrijpen”, zo analyseerde NOS-verslaggever Xander van der Wulp de situatie.
  • Het CDA gaat deels mee in de visie van de VVD, en wil onder meer een twee-statusstelsel invoeren, zoals België en Duitsland. Daarbij worden asielzoekers onderverdeeld in twee groepen, waarbij de ene een permanente verblijfsvergunning krijgt, en de andere slechts een tijdelijke.
  • De ChristenUnie wil echter helemaal geen nieuwe maatregelen, zeker omdat een aantal afgesproken maatregelen nog niet zijn ingevoerd of nageleefd. Zo is er de spreidingwet, waarbij een verdeelsleutel tussen gemeenten werd afgesproken, om de migranten over heel het land te kunnen verspreiden. Deze wet moet nog worden gestemd door de Eerste en Tweede Kamer. Het CU vindt, net als D66 trouwens, dat asielzoekers sneller op het pad naar een job moeten worden gezet.

Valt de regering? De doorwinterde politicus in Rutte lijkt goed te beseffen wat hij doet. Hij gokt dat D66 en CDA de regering niet willen laten vallen over dit dossier. En als dat wel gebeurd, kan hij aan zijn achterban vertellen dat ze toch luisteren naar de bezorgdheden, maar dat de coalitiepartners niet meewilden.

(nd)

Meer