Achter de schermen bespreken Amerikanen en Russen de vrede in Oekraïne

Achter de schermen vinden heel wat initiatieven plaats om de oorlog in Oekraïne te beëindigen. NBC News bericht nu over geheime gesprekken tussen voormalige Amerikaanse functionarissen en Russen uit de entourage van Poetin.

In het nieuws: Topambtenaren van de voormalige Koude Oorlog-rivalen ontmoetten elkaar regelmatig, de afgelopen maanden.

  • Het doel van de gesprekken is duidelijk: beide landen willen communicatiekanalen openhouden, om niet alle bruggen te verbranden als er over vrede moet gepraat worden. Ze spreken uiteraard ook bijna uitsluitend over die oorlog in Oekraïne, en komen met ideeën over een mogelijk vredesakkoord in de toekomst.
  • Een zo’n gesprek verliep met Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken. Die reisde in april af naar New York, waar hij de VN-Veiligheidsraad zou voorzitten. In de marge van die raad sprak hij met enkele voormalige topambtenaren. Aanwezig waren:
    • Richard Haass, voorzitter van denktank Council on Foreign Relations en eerder adviseur van minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell in de Bush-administratie;
    • Charles Kupchan, fellow bij CFR en voordien expert Nationale Veiligheid in de Obama- en Clinton-administratie;
    • en Thomas Graham, ook fellow bij CFR, docent Amerikaans-Russische relaties en adviseur Rusland bij de Nationale Veiligheidsraad onder George W. Bush.
  • Met Lavrov bespraken de topambtenaren het lot van het door Rusland veroverde gebied in Oekraïne, en zochten ze een oplossing die voor beide partijen acceptabel zou zijn. De gesprekken zouden overigens niet op initiatief zijn van de Amerikaanse overheid. Wel werd de Biden-administratie op de hoogte gebracht van de gesprekken, en gaven de betrokken ambtenaren nadien een briefing aan de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis.

Ook nog: Naast het trio van CFR, werden nog een hoop ambtenaren, academici en onderzoekers betrokken. Onder hen ook Mary Beth Long. Long was vice-minister van Defensie en Internationale Betrekkingen onder Bush en was voorzitter van de NAVO High Level Group, een adviesorgaan binnen de organisatie dat toeziet op het kernwapenbeleid.

Ook langs Russische kant werden heel wat mensen betrokken, maar, op Lavrov na, geen actieve politici. Deze gesprekken noemt men “Track Two Policy”, waarbij langs geen van beide kanten politici zijn betrokken. het gesprek met Lavrov valt in de ‘1,5-categorie’, waarbij slechts langs één van beide kanten een politicus deelneemt. (as)

Meer