Thijs Pattyn

Oppompverbod in West-Vlaanderen breidt uit met drie plaatsen: "Waterpeil zit onder alarmwaarde"

Het oppompverbod in West-Vlaanderen breidt vanaf morgen uit met drie plaatsen: de Blankaart, Kerkebeek en Poekebeek. Dat heeft de provincie beslist, omdat het waterpeil onder de alarmwaarde zit. In juni is ook al bekend gemaakt dat er een verbod geldt in de regio rond de Rivierbeek, de Heulebeek en de Kemmelbeek. 

Op 12 juni besliste de provincie een oppompverbod in te voeren op drie plaatsen: de Rivierbeek, de Heulebeek en de Kemmelbeek. Nu worden daar nog eens drie extra plaatsen aan toegevoegd, omdat het water te laag staat. "Vanaf 7 juli is het verboden om water op te pompen uit de Blankaart, de Kerkebeek en de Poekebeek. Het heeft de afgelopen dagen geregend in onze provincie. Alleen was dat niet genoeg en op de verkeerde plaatsen", zegt gouverneur Carl Decaluwé.

Met de maatregel wil de provincie vermijden dat het waterpeil nog meer zakt. "De komende dagen wordt het warmer en is er geen regen voorspeld. Het peil blijft zakken en zitten onder de alarmwaarde. We moeten op tijd ingrijpen, om schade aan de natuur tegen te gaan”, laat Decaluwé weten.

Voorlopig zijn er nog geen problemen vastgesteld bij andere waterlopen. De droogtecommissie blijft alles wel van dichtbij opvolgen. "We monitoren dagelijks en kijken wanneer de waarden onder het afgesproken alarmpeil gaan. Als dat zo is, proberen we meteen in te grijpen", zegt Decaluwé.

Meest gelezen