Direct naar artikelinhoud
Bellen metHans Vandeweghe

‘Al het werk van Van Aert heeft dus niets opgeleverd. Pijnlijk om hem dat zichzelf te zien aandoen’

.Beeld Bob van Mol/ Photo News

Met een spetterende solo op de slotklim heeft Tadej Pogacar vandaag 28 seconden teruggenomen op Jonas Vingegaard. Van Aert en co moeten nu vol aan de bak om het geel van hun kopman te verdedigen, zegt sportjournalist Hans Vandeweghe. ‘Het is alle hens aan dek.’

Dag Hans, opnieuw een spectaculaire rit in de Tour. Wat hebben we ervan geleerd?

“Gisteren dachten we dat Vingegaard heer en meester was. Vandaag dachten we dat eerst ook, tot Pogacar Vingegaard ver achter zich liet tijdens de steile slotklim op de Cambasque. Pogacar heeft nu een halve minuut gepakt op Vingegaard. Daarmee weten we dat Vingegaard voorlopig niet superieur is aan Pogacar. Dat betekent dat alles na deze eerste week, met ritten in de Pyreneeën, nog alle kanten uit kan.

“Het is eigenlijk geleden van 2020 dat we nog eens een echte tweestrijd hebben gezien in de Tour. Toen bleef het spannend tot op het einde. Pogacar zat toen in de achtervolging op Roglic. Maar in de laatste klimtijdrit op de Super Planche des Belles Filles heeft hij Roglic uit het geel gereden. Ook nu is het dus weer superspannend.”

Wat vond je vandaag van Wout van Aert? Hij perste zich helemaal leeg om op kop te rijden voor Vingegaard.

“Hij heeft hard gereden om Vingegaard af te zetten en stond uiteindelijk helemaal geparkeerd. Een toeschouwer heeft hem even geduwd, omdat je op zo’n steil stuk snel zou omvallen. Vingegaard zat een hele tijd in een zetel achter hem, maar daar kon Pogacar, die vlak achter Vingegaard reed, ook van profiteren. Vervolgens sprong Pogacar weg van Vingegaard en reed hij alleen naar de meet. Hij keek voordien zelfs nog vijf keer om, daaraan zie je hoe fris Pogacar nog was.

“Al het werk van Van Aert heeft dus niets opgeleverd. Ik vind het randje pijnlijk om hem dat zichzelf te zien aandoen. Daaraan zie je ook dat Jumbo Visma niet het overwicht heeft dat de ploeg vorig jaar wel had in de Tour. Al moet ik daar ook bij zeggen dat ze dat vorig jaar in het begin ook niet hadden. En er komen nog bergritten aan. Het kan goed zijn dat Jumbo Visma nog heel de zaak op een hoopje rijdt. Vandaag hebben we Sepp Kuss niet gezien, omdat hij gisteren zo hard heeft gewerkt. Hij kan zelfs sneller bergop rijden dan Van Aert.”

Van Aert is naar de Tour de France gekomen om zoveel mogelijk ritten te winnen. Maar dat is hem nog niet gelukt. Zal hij zich toch meer in een helperrol moeten wentelen voor Vingegaard?

“Omdat Vingegaard vorig jaar zoveel voorsprong had, heeft Van Aert meer de cowboy kunnen spelen. Nu is het stress, stress, stress en alle hens aan dek bij Jumbo Visma. Vingegaard heeft nu nog 25 seconden op Pogacar. Maar ze hebben gezien dat Pogacar in staat is om tijdens een aankomst bergop van hem weg te rijden. Er gaan in de volgende ritten nog aanvallen komen van andere kopmannen die op enkele minuten staan van Vingegaard, en die gaat de ploeg ook telkens moeten controleren.”

Wat hebben de volgende dagen voor ons in petto?

“De volgende ritten zijn wat rustiger. De eerste twee zijn volledig vlak. Het wordt vooral uitkijken wat er gebeurt als de renners weer de bergen in gaan. Er staat nog wel wat te gebeuren op de Puy de Dôme in het Centraal Massief zondag. Dan verwacht ik een nieuw duel. Vanaf 14 juli gaan ze naar de Alpen, waar ze tot 19 juli blijven. Dat zijn vijf ritten naar boven, gevolgd door een rustdag. De Alpen gaan heel veel bepalen.”