Wallonië gaat wasberenplaag te lijf met actieplan: "Het zijn echte opportunisten"

Wallonië kampt met een groeiende populatie wasberen en die situatie is op termijn onhoudbaar. Gevaarlijk is het "schattige" beertje niet echt, wel kunnen ze een bedreiging vormen voor inheemse dieren in België. Binnen de Europese Unie gelden wasberen als een invasieve diersoort. "Wasberen zoeken en vinden overal eten, ze roven nesten van vogels leeg", legt Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum uit.

Waals minister van Leefmilieu Céline Tellier (Ecolo) heeft de opdracht gegeven voor een gedetailleerd actieplan om de 60.000 wasberen die rondlopen in Wallonië te bedwingen.

Ze zien er misschien uit als schattige deugnieten, toch kunnen de dieren flink wat schade aanrichten. "Wasberen zijn roofdieren en echte opportunisten", zegt Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek in "De ochtend" op Radio 1. "Dat wil zeggen dat ze overal eten zoeken en dat ook vinden."

De wasbeer is een roofdier afkomstig uit de Verenigde Staten. Het dier maakte de oversteek via ontsnappingen en bewuste vrijlatingen en zo ontstond er eerst vooral in Duitsland een plaag. Pas in de jaren 1980 doken wasberen in onze contreien op en sinds de jaren 2010 zijn ze aan een felle opmars bezig. In het zuiden van het land zouden er intussen zowat 60.000 à 70.000 dieren rondlopen, met een sterke concentratie in de Gaumestreek en de omgeving van Saint-Hubert.

En daarmee vormen ze een bedreiging voor de inheemse dieren in België. "We zagen al wasberen de nesten van onze inheemse uil de Oehoe of van zwarte ooievaren leegroven", illustreert Thoelen. Door hun negatieve impact op de natuur, staan ze op de Europese lijst van invasieve exoten. 

Wasberen kunnen schade aanrichten in en rond woningen, maar ze kunnen ook huisdieren verwonden en ziektes overdragen. "Al blijft dat gevaar eerder beperkt. Ze kunnen drager zijn van een bepaalde spoelworm, maar de kans op besmetting is erg klein", zegt Thoelen. "Bijten doen ze alleen als ze zich in het nauw gedreven voelen."

BELUISTER - "Wasberen zijn roofdieren en echte opportunisten", zegt Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum in "De ochtend"

Schattig beertje

Via sensibiliseringscampagnes wil de overheid de bevolking aansporen om maatregelen te nemen om wasberen niet aan te trekken. Dat kan bijvoorbeeld door hen niet te voederen, geen eten in tuinen te laten rondslingeren, kippen 's nachts op te sluiten, vuilnisbakken goed te sluiten en kattenluiken te blokkeren.

Voor de overheid is het evenwel niet makkelijk om maatregelen te nemen en de dieren te vernietigen, zegt het kabinet van minister Tellier. De wasbeer kan door het schattige uiterlijk bij de bevolking op veel sympathie rekenen.

"Maar doordat ze zo'n negatieve impact kunnen hebben op de natuur, moet je er als land iets aan doen", benadrukt Frederik Thoelen. "Je kan ze afschieten, maar dat doet niemand graag. In Vlaanderen proberen we de schade nu te beperken door ze te vangen en nadien te castreren of steriliseren. In Wallonië zijn ze al met zo'n aanzienlijk aantal dat je er nog weinig aan kan doen."

BEKIJK - Deze wasbeer werd in februari op heterdaad betrapt in een tuin in Brussel

Videospeler inladen...

Meest gelezen