De Spaanse premier gaf vorige week nog een toespraak in het Oekraïense parlement, waarin hij de steun van de EU benadrukte.© AFP

EU komt met miljoenenplan voor levering munitie aan Oekraïne

Vertegenwoordigers van de EU-lidstaten en het Europese Parlement zijn het eens geworden over een plan dat de bevoorrading van munitie en raketten aan Oekraïne een boost moet geven, zo maakte het Spaanse EU-voorzitterschap vrijdag bekend.

Bron: BELGA

Volgens het plan van de Europese Commissie moet met behulp van financiële steun de productiecapaciteit van de Europese defensie-industrie snel worden uitgebreid. De financiering van 500 miljoen euro komt uit de gezamenlijke begroting.

“Dit is het zoveelste bewijs van de niet-aflatende inzet van de EU om Oekraïne te steunen”, zei de Spaanse minister van Defensie Margarita Robles.

Het plan zou ook de defensietechnologie en de industriële basis van de EU versterken en uiteindelijk de veiligheid en verdediging van Europese burgers voor langere tijd waarborgen, voegde ze eraan toe in een verklaring.

“Eind juli in werking”

Tot nu toe worstelen de EU-lidstaten met de opgave om Oekraïne te voorzien van voldoende artilleriemunitie en raketten. De verhoging van de productie is erop gericht om dat te voorkomen, maar ook om te garanderen dat de EU-lidstaten voldoende voorraden hebben om zichzelf te kunnen verdedigen.

Het akkoord moet nog formeel worden bekrachtigd door de EU-lidstaten en het parlement. Bronnen menen dat dit op tijd kan om het eind juli in werking te laten treden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer