Mysteries van Vlaanderen: ligt er een Minerva begraven in de tuin van Rik in Putte? (deel 1) 

Deze zomer lost Radio2 elke week een mysterie op. Vandaag brengen we het eerste deel van ons Minerva-mysterie. Rik Gielen stuurde een mailtje naar Radio2. Hij woont in Putte, in een huis dat hij 50 jaar geleden kocht. Iemand vertelde hem dat de vorige eigenaar een auto in de tuin begraven heeft. Rik zette zijn kleinkinderen al enkele keren aan het werk tijdens de vakanties om te graven tot wel anderhalve meter diep. Maar dat leverde tot nu toe niets op. Kan onze mysteriejager Sam De Meulder helpen? 

Radio2 ontrafelt de hele zomer lang mysteries uit Vlaanderen en Brussel. Met de hulp van luisteraars en experten proberen mysteriejagers Sam De Meulder en Ward Schouppe het antwoord te vinden op geheimzinnige verhalen. 

Rik breekt al jarenlang het hoofd over de vraag of er echt een luxewagen in zijn tuin begraven is. Zijn huis werd in 1865 gebouwd. Toen Rik het renoveerde, vond hij tussen balken een soldatenkostuum met originele knopen van Hugo Boss, de bekende ontwerper die bekend staat als de couturier van de nazi's. Toen al was Rik getriggerd om verder te gaan zoeken. 

Later vond Rik in de tuin de restanten van een toilet, toen het "het huizeke" genoemd. In de pispot zat een medaille van de hitlerjeugd. In een regenput in de tuin vond hij verder nog een blok roest ijzer. Dat bleek een pistool te zijn: een echte Mauser, die in de oorlog vaak gebruikt werd door de Duitsers.

Rik en mysteriejager Sam met de pispot

De vorige eigenaar was Meneer Monsieur

Eduard Monsieur was de vorige eigenaar van het huis. Hij was hoofdonderwijzer en woonde er van 1920 tot 1944. Van de overbuurvrouw hoorde Rik dat Eduard tijdens de Tweede Wereldoorlog samengewerkt zou hebben met de Duitsers. De vrouw zei ook nog dat hij na de bevrijding gevlucht is met zijn zonen en dochter. Daarna zijn ze in Mechelen in de gevangenis terecht gekomen. Rik wou meer weten over dit verhaal om het uniform, het pistool en de andere vondsten te kunnen plaatsen. Daarom zocht hij een kleindochter van Eduard op internet op. En toen vertelde ze hem nog iets veel spectaculairders!

"Ik vertrek met mijn man naar de kust en wil een geheim met je delen. Ik wil het kwijt voor moest er iets gebeuren onderweg." De kleindochter vertelde toen een verhaal dat ze meerdere keren van haar moeder gehoord had: "Mijn grootvader heeft een Minerva begraven op het einde van de oorlog. De auto is ingepakt in stro en folie.". Volgens de kleindochter zou het een auto zijn van wel 5 meter lang die heel goed onderhouden werd door haar grootvader. Hij blonk en had uitgebouwde spatborden en grote koplampen.

Luchtfoto's uit 1952

Architect Roger Mattheus is een vriend van Rik en zijn vrouw Magda. Hij kwam met luchtfoto's aandraven, die een wazige plek onthulden op de plaats waar de auto kon begraven zijn. Het waren de eerste luchtfoto's van Vlaanderen. Na wat meetwerk vermoeden Rik en mysteriejager Sam dat hij deels onder kasseitjes van het tuinpad en deels onder het aangelegde terras en de garage ligt. 

Mensen begroeven vanalles

Werd dat in de oorlog wel vaker gedaan, spullen begraven? Jazeker. Onze mysteriejager Sam ging praten met WOII-expert Peter Schrijvers. Hij is verbonden aan het gloednieuwe bevrijdingsmuseum Liberation Garden in Leopoldsburg.

Peter vindt het op zijn minst gezegd bijzonder. Hij heeft zo'n verhaal nog nooit gehoord. Mocht het waar zijn, zou het een uitzonderlijke bodemvondst zijn. Toch sluit hij het niet uit: "Mensen begroeven in die tijd heel veel dingen om wel honderd verschillende redenen." Toen de Duitsers in september 1944 de terugtocht aanvatten, namen ze heel wat voertuigen mee, vooral fietsen. "Mensen verborgen hun fietsen in de stal of op zolder en er werden ook wel fietsen ingegraven, zodat de Duitsers ze niet zouden vinden. De mensen waren toen nog heel afhankelijk van hun fiets. Om een Minerva in de grond te stoppen, zou het toch een heel groot gat geweest moeten zijn."

Beluister hier expert Peter Schrijvers over wat de mensen tijdens en net na de oorlog allemaal begroeven.

Volgens Peter Schrijvers van Liberation Garden zou de vlek op de luchtfoto's ook kunnen wijzen op een schuilplaats, of abri. Maar of er nu een Minerva in de tuin van Rik ligt begraven of niet, valt enkel uit te sluiten als Sam en Rik hun zoektocht verder zetten en misschien wel de tuin omspitten.

Deel 2 van dit verhaal kan je morgen lezen. Zondag volgt de ontknoping. Het verhaal verschijnt ook als podcast op VRTMAX. Op VRTNWS kan je nog meer mysteries vinden.

Meest gelezen