Jean-Marie Dedecker overweegt om Lijst Dedecker nieuw leven in te blazen

Kamerlid Jean-Marie Dedecker overweegt sterk om weer kandidaat te zijn bij de verkiezingen van volgend jaar en daarvoor Lijst Dedecker (LDD) nieuw leven in te blazen. Hij heeft eerdere berichten daarover in verschillende kranten bevestigd aan VRT NWS. Hij onderzoekt nog of het loont om lijsten in te dienen voor de Kamer en het Vlaams Parlement.

Dedecker kan nog niet definitief bevestigen of hij volgend jaar met zijn rechts-liberale Lijst Dedecker (LDD) naar de kiezer trekt. Die partij hield de voormalige judocoach in 2007 boven de doopvont nadat hij als "nestbevuiler" uit Open VLD was gezet. Zeven jaar later leek het definitief einde verhaal voor LDD, toen de partij bij de verkiezingen onder de kiesdrempel bleef steken. In 2019 keerde Dedecker terug in de nationale politiek toen hij als onafhankelijke lijstduwer voor de N-VA een pak voorkeurstemmen haalde.

Ze trekken mijn arm bijna uit de kom

Kamerlid Jean-Marie Dedecker (onafhankelijk)

Sindsdien zit Dedecker als onafhankelijke in de Kamer, maar een herhaling van het scenario met de N-VA uit 2019 lijkt er niet in te zitten. Daarom onderzoekt hij nu of het de moeite loont om de LDD weer van stal te halen. "Ze trekken mijn arm bijna uit de kom", zegt hij aan VRT NWS. 

Als Jean-Marie Dedecker inderdaad lijsttrekker voor de LDD wordt, zal dat in zijn thuisprovincie West-Vlaanderen zijn. Hij voert naar eigen zeggen nu vooral gesprekken in de andere provincies om te bekijken in hoeverre de LDD daar leefbaar kan zijn.

BEKIJK - De comeback van Lijst Dedecker? Een nieuw hoofdstuk in een bewogen stukje politieke geschiedenis?

Videospeler inladen...

Als we meedoen, willen we er ook staan als partij

Peter Reekmans (voormalig Vlaams Parlementslid LDD)

"Jean-Marie weet dat ik wil dat we terug opstarten en terug met Lijst Dedecker opkomen in 2024", bevestigt Peter Reekmans aan VRT NWS. Reekmans is burgemeester in Glabbeek en was Vlaams Parlementslid voor LDD. "Jean-Marie heeft goesting, maar alleen meedoen om mee te doen, is niet de bedoeling. Als we meedoen, willen we er ook staan als partij."

Als de LDD herrijst, is dat in de eerste plaats slecht nieuws voor Open VLD. Die partij ligt sowieso al niet in de bovenste schuif bij Jean-Marie Dedecker.

De Vlaamse liberalen doen het momenteel niet zo best in de peilingen en zitten zelfs in een soort crisis na het ontslag van partijvoorzitter Egbert Lachaert. Met de LDD zou Open VLD er een concurrent aan de rechterzijde erbij krijgen

Meest gelezen