Alexander Dumarey

Politie rolt in Sint-Niklaas jongerenbende op die betrokken zou zijn bij ruim 30 gevallen van afpersing

In Sint-Niklaas is een jongerenbende opgerold die betrokken zou zijn bij meer dan 30 incidenten. Het gaat om 32 jongeren die leeftijdsgenoten afpersen of pesten tot ze geld afgeven. Drie kopstukken van de bende werden voorgeleid bij de jeugdrechter. De feiten speelden zich af in de stationsomgeving en het centrum van Sint-Niklaas.

Het gaat om 32 jongeren, onder wie 30 minderjarigen. De jongste is amper 12 jaar oud. De bende wordt gelinkt aan meer dan 30 incidenten in en rond het centrum en het station van Sint-Niklaas. Ze staan vooral bekend om steaming, een vorm van afpersing waarbij het slachtoffer wordt afgedreigd, vernederd of geïntimideerd tot hij of zij geld afgeeft. De slachtoffers zijn in de meeste gevallen ook jongeren.

In totaal zijn 19 jongeren opgepakt en verhoord. Een aantal van hen, en soms ook de ouders, spraken in eerste instantie van onschuldige pesterijen of zeiden dat ze er alleen maar bij stonden. Naast de afpersing was een deel van de bende ook betrokken bij de aanval op een taxichauffeur aan het station begin maart dit jaar.

Politie hoopt dat rust terugkeert

De drie kopstukken van de bende werden voorgeleid bij de jeugdrechter in Dendermonde. Het jeugdparket heeft zeven andere jongeren voorwaarden opgelegd, waaronder een plaatsverbod, een contactverbod en een verplicht leerproject. De rest komt er met een waarschuwing van af.

Het jeugdparket en de politie hopen dat de rust en veiligheid bij de bevolking kunnen terugkeren.

Meest gelezen