Direct naar artikelinhoud
NieuwsStaking

Nu ook bevestigd: Belgische piloten van Ryanair staken in weekend van 15 en 16 juli

Archiefbeeld.Beeld ANP / EPA

De Belgische piloten van Ryanair zullen staken op 15 en 16 juli. Dat meldt de christelijke vakbond CNE. Er is onvrede over het opzeggen van een cao over de werk- en rusttijden en omdat de directie niet gereageerd heeft op een ultimatum van de vakbonden, zullen de vliegtuigen dat weekend aan de grond blijven.

en

De Belgische piloten van Ryanair leggen volgend weekend het werk neer uit protest tegen het opzeggen van een collectieve arbeidsovereenkomst over de werk- en rusttijden. De vakbonden hadden de directie tot deze middag 12 uur de tijd gegeven om een voorstel te doen, maar ze kregen enkel een brief met “dreigende toon” zonder concreet voorstel.

“Ik vraag me af waarom we in een rechtstaat een multinational zoals Ryanair toelaten de wet aan zijn laars te lappen”, zegt Didier Lebbe van CNE. “Eigenlijk valt er niets te onderhandelen, de wet moet gewoon gerespecteerd worden.”

Daarnaast is er discussie over de lonen. De piloten stemden bij het begin van de coronacrisis in met een loonsverlaging van 20 procent, maar die is op vandaag nog altijd van kracht. De directie weigert volgens de bonden om te spreken over het stopzetten van die geste, “ondanks de terugkeer van de enorme winsten”. De piloten kondigen meteen aan dat er nog acties kunnen volgen tot oktober 2024, wanneer de Covid-cao afloopt.

“We verontschuldigen ons bij voorbaat bij de passagiers die van plan zijn om tussen nu en oktober 2024 met Ryanair te reizen en die door deze stakingen getroffen kunnen worden”, klonk het eerder deze week. “Maar we kunnen niet langer toestaan dat Ryanair de basisprincipes van het Belgische sociaal overleg overtreedt.”

Welke impact de staking tijdens het weekend van 15 en 16 juli zal hebben op de vakantiegangers is nog niet duidelijk, maar naar verwachting zullen verschillende vluchten geannuleerd worden.