Gezochte ex-militair opgepakt in Noorwegen: “geen bijzonderheden” gevonden tijdens huiszoeking, bevestigt federaal parket

Leopoldsburg -

De 30-jarige ex-militair uit Leopoldsburg die een dreigfilmpje postte waarin hij zich richtte tegen premier De Croo is vrijdagavond opgepakt in Noorwegen. De man - Sam H. - zette zijn buurt in Leopoldsburg een hele dag op stelten. Speurders doorzochten vrijdagavond zijn woning in Leopoldsburg, daarbij zijn “geen bijzonderheden aangetroffen”, meldt burgemeester Wouter Beke en wordt bevestigd door het federaal parket. De veiligheidszone die was ingesteld rond het huis, wordt opgeheven.

Mireille Maes, Staf Boons, Geert Van Baelen, Marij Wyers en Geert Houben

Het federaal parket liet de huiszoeking uitvoeren om na te gaan in hoeverre de terroristische dreiging van Sam H. reëel was. Het is nog onduidelijk wat de man bezielde. Na de uitlevering aan ons land zal hij worden verhoord.

De 30-jarige man had het leger nog maar recent verlaten, een gedwongen ontslag ‘om redenen die behoren tot de privésfeer’. “Het gaat om een 30-jarige ex-militair met blijkbaar een extreemrechts gedachtegoed. Hij zou psychische problemen hebben, maar dat zal het onderzoek allemaal nog uitwijzen”, zegt Eric Van der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. Deze gegevens gaven de dreigvideo die Sam H. vrijdagochtend via sociale media de wereld instuurde een bijzonder gevaarlijke lading.

In zijn video richt hij met een wapen op een foto van premier Alexander De Croo die hij tegen een boom in een bos had gehangen. Meteen werd een onderzoek met zoektocht georganiseerd naar de man in het filmpje. De ex-militair beweerde in Noorwegen te zijn. Het onderzoek bevestigde dit waardoor hij in de vroege avond al kon worden ingerekend.

Uit voorzorg en voorzichtigheid was de hele dag een grote perimeter ingesteld rond het huis van de verdachte in de Roy de Blicquylaan. Een onderhandelaar kwam daar rond 17.30 uur aan om na te gaan of de man nog in het huis was. In de straat weerklonk de stem van de onderhandelaar via de megafoon: “Laat u zien als ge er zijt”. Er kwam geen reactie op de oproep.

© Boumediene Belbachir

Om 20 uur was de politie nog niet binnengevallen in het huis. Er werd gewacht op de ontmijningsdienst DOVO omdat het risico bestond dat de ex-militair explosieven in zijn huis had achtergelaten. Rond 21 uur verlieten de ploegen van DOVO de wijk en kon de federale recherche de huiszoeking uitvoeren. Er werd gezocht naar bewijsmateriaal, zoals wapens, voor de aangekondigde aanslag.

Het onderzoek naar de man - opgestart door het parket Limburg - werd vrijdagnamiddag overgenomen door het federaal parket. Een Brusselse onderzoeksrechter gespecialiseerd in terrorisme werd aangesteld. Dit onderzoek kende een internationaal karakter omdat er meerdere aanwijzingen waren dat de gezochte ex-militair wel degelijk in Noorwegen was. Om 19 uur kon het federaal parket bekendmaken dat de dertiger er werd opgepakt en dat hij zal worden uitgeleverd aan ons land.

(lees verder onder de kaart)

Alhoewel de man niet meer bij het leger werkte, woonde hij samen met zijn kat nog wel in een huis van CDSCA (verhuurcentrale militaire woningen). Enkele buren mochten hun huis niet uit tot de man was gearresteerd en tot bleek dat zijn huis veilig was.

Noorwegen, Schotland of Leopoldsburg?

De ex-militair kondigde zelf op sociale media aan dat hij in Noorwegen zat. Hij liet weten dat zijn gsm zou uitvallen. “Ik overleef dit wel in de natuur. Ik ben thuis hier. In mijn huis vind je boeken, de akashakronieken (een bekend spiritueel naslagwerk, nvdr.) en een boek over sjamanisme. Mijn achterdeur is open, mijn buurvrouw heeft een kleine. Jullie hoeven niet te veel lawaai te maken. Hou daar rekening bij. Mijn rol is voorbij.”

Een week geleden kondigde de man zijn afscheid als militair aan op Instagram (zie afbeelding hieronder). “Na zes jaar in het leger komt mijn verhaal ten einde. Ik ben trots op mijn dienstjaren en dat ik geweldige mensen met verschillende achtergronden heb ontmoet doorheen mijn carrière.”

(lees verder onder de video)

Eerder deze week had hij tegen buren gezegd dat hij naar Schotland wilde vertrekken. De verdachte is volgens veel buren een vriendelijke jongeman die met wat psychische problemen te kampen had.

De ex-militair was een tijd geleden lid van een fitnessclub. “We hebben hem buiten gewerkt. Het is al lang geleden dat hij hier lid was. Zijn gedachtegang was toen al verkeerd. In het begin was hij een klant en dan begin je van alles aan hem te merken. Hij is ook een tijdje opgenomen geweest in een instelling. Bij hem leeft het gevoel dat de hele wereld tegen hem is”, klinkt het bij de fitnessclub.

(lees verder onder de afbeelding)

Een week geleden kondigde de man zijn afscheid als militair aan op Instagram. “Na zes jaar in het leger komt mijn verhaal ten einde. Ik ben trots op mijn dienstjaren en dat ik geweldige mensen met verschillende achtergronden heb ontmoet doorheen mijn carrière.”© Instagram

Motorbende

Op zijn Facebookpagina valt in een vonnis te lezen dat zijn veiligheidsmachtiging na zijn ontslag bij het leger is ingetrokken. In datzelfde vonnis staat dat de jongeman lid is geweest van een motorbende die betrapt zijn met geladen wapens, munitie, messen, handschoenen en bivakmutsen. Ook zou de verdachte betrokken zijn geweest bij het beramen van een aanslag tegen een Antwerpse politicus. Die aanslag werd nooit uitgevoerd.

Wie beroepshalve in aanraking komt met geclassificeerde informatie of in een gevoelige omgeving moet werken, moet beschikken over een veiligheidsmachtiging die afgeleverd wordt na een voorafgaand veiligheidsonderzoek. Het doel van dat onderzoek is na te gaan of de aanvrager betrouwbaar, loyaal en integer genoeg is. Er wordt ook bekeken of en in welke mate de aanvrager kwetsbaar zou kunnen zijn voor druk van buitenaf.

© rr/KH

De feiten doen sterk denken aan het verhaal van Jürgen Conings. De beroepsmilitair uit Dilsen-Stokkem uitte tijdens de coronacrisis in 2021 bedreigingen aan politici en virologen, onder wie Marc Van Ranst. Hij sloeg vervolgens gewapend op de vlucht, waarna een voor ons land nooit geziene klopjacht ontstond. Tussen 17 mei en 20 juni zochten veiligheidsdiensten en binnen- en buitenlandse militairen met man en macht naar Conings in het Nationaal Park Hoge Kempen. Het lichaam van Conings werd uiteindelijk dood teruggevonden in het Dilserbos in Dilsen-Stokkem, hij had zichzelf van het leven beroofd. “Er is geen link met Jürgen Conings”, stelt parketwoordvoerder Van Der Sypt.

LEES OOK.RECONSTRUCTIE. 35 dagen zoeken naar Jürgen Conings

© SB

© SB

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer