Unizo volledig oneens met plan van Voka: “Freelancers zijn geen semi-werknemers”

Zelfstandigenorganistatie Unizo is niet te spreken over het voorstel van Voka om het arbeidsrecht volledig te hertekenen. Gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche reageert gepikeerd. Het overbruggingsrecht van zelfstandigen is een beter systeem dan werkloosheidsuitkering, vertelde hij aan Business AM.


Beluister hier het volledige interview met Danny Van Assche:


Wat voorafging: Voka pleit voor een eenmaking van de verschillende statuten, zodat zelfstandigen en werknemers dezelfde basisrechten krijgen. Daarbij valt vooral de werkloosheidsuitkering op, waar zelfstandigen nu geen gebruik van kunnen maken.

  • Van Assche: “Voka roept de vraag op of een freelancer wel een echte werknemer is. Daar zijn wij het totaal niet mee eens. Een freelancer heeft er zelf voor gekozen om als zelfstandige te gaan werken, kiest zelf zijn of haar klanten en bepaalt zelf hoe lang hij of zij daar aanwezig is. Dat kan een opdracht zijn waar men voltijds in een bedrijf blijft. Maar dat kunnen ook verschillende samenlopende opdrachten in verschillende bedrijven zijn. Dus zelfs bij een freelancer kan je echt niet spreken van het feit dat het een soort van semi-werknemer is geworden.
  • “In de afgelopen jaren hebben we de lat tussen tussen werknemers en zelfstandigen al min of meer gelijk gelegd. Zelfstandigen konden vroeger maar 60 procent van hun inkomen laten meetellen om de pensioenen te berekenen. Dat is nu gelijkgesteld met een werknemer en nu telt het volledige inkomen mee. De terugbetaling van de ziektekosten is ook gelijkgetrokken. Hetzelfde voor de gezinsbijslag. Andere zaken zijn verschillend en moeten wat Unizo betreft ook verschillend blijven. En dan hebben we het bijvoorbeeld over arbeidsongevallen of beroepsziekten.”

Overbruggingsrecht

  • “Het overbruggingsrecht is iets wat tot voor kort helemaal niet bekend was. Het is heel bekend geworden tijdens de coronaperiode. Het overbruggingskrediet dient voor de zelfstandige die ofwel failliet gaat en zonder inkomen komt, ofwel gedurende een bepaalde periode gedwongen gesloten moet zijn. Dat is beperkt in de tijd en beperkt toepasbaar. Vergelijk dat met een werkloosheidsuitkering waar een werknemer onbepaalde tijd van kan genieten. Het is hier misschien nuttiger om het werknemersstelsel te laten congrueren naar het zelfstandige stelsel.”
  • “De vervangingsinkomens voor ziekte kunnen wel beter. Wanneer je als zelfstandige uitvalt, dan moet je er niet alleen voor zorgen dat de kosten van je zaak op de een of andere manier vergoed kunnen worden, maar je moet ook zelf je eigen inkomen hebben. Dat is bij zelfstandigen volledig forfaitair”, zegt Van Assche. “Dat wil zeggen dat je op een heel laag inkomen valt op het moment dat je ook heel veel extra kosten voor je bedrijf gehad hebt. Dat zou versterkt en verbeterd moeten worden. Dus aan dat sociaal statuut van de zelfstandigen hebben we best nog wel wat werk.”

(nd)

Meer