VS gaan ‘verboden’ clusterbommen aan Oekraïne geven

Het nieuwe pakket met militaire steun aan Oekraïne zou voor het eerst clusterbommen bevatten. In een groot deel van de wereld zijn dit soort bommen verboden, vanwege het hoge risico op collateral damage, nevenschade. Dat wordt gemeld door de New York Times.

Waarom is dit belangrijk?

Onder de Conventie over Clustermunitie (CCM) hebben 123 landen het gebruik, de bevoorrading, de productie en de handel in clustermunitie verboden. Onder de 71 landen die hier niet mee akkoord gingen, vinden we Rusland, Oekraïne en ook de Verenigde Staten.

Voor de Oekraïners is hulp van buitenaf, in de vorm van materiële, militaire steun, noodzakelijk om weerstand te kunnen blijven bieden aan de Russische troepen. Met de Verenigde Staten op kop, sturen westerse landen voertuigen, wapens en munitie op. 

  • Het langverwachte tegenoffensief van Oekraïne, is tot nu toe minder succesvol gebleken dan verwacht. Nu lijken de VS een stap verder te willen gaan, en toe te geven aan de vraag van Oekraïne om clusterbommen te sturen. De VS hebben bijn
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer