Amaury Michaux

20e editie Bal National in Brusselse Marollen eert 10 jaar koning Filip

Voor de 20e keer wordt aan de vooravond van de nationale feestdag op 21 juli "Bal National" gevierd op het Vossenplein in de Brusselse Marollen. Deze feesteditie staat volledig in het teken van koning Filip die dit jaar 10 jaar op de troon zit. 

SSinds 2003 wordt het startschot van de festiviteiten rond de nationale feestdag op 21 juli gegeven op het Vossenplein in de Marollen. "Bal National" werd 20 jaar geleden in leven geroepen om het tienjarig koningschap van koning Albert II te vieren. Dit jaar wordt koning Filip in de bloemen gezet, die precies 10 jaar het Belgische staatshoofd is.

Filip en Mathilde

"We hebben dan ook de koning en de koningin uitgenodigd voor het bal en zij hebben die uitnodiging aanvaard", zegt de organisatie trots. "Het koningspaar kan samen met heel wat feestvierders gratis genieten van optredens van onder andere De Romeo's. En er zal ook een hommage zijn aan drie Belgische artiesten die recent zijn overleden: Arno, Claude Barzotti en Nicole van Nicole en Hugo."

Tijdens Resto National kan je genieten van mosselen met friet of stoemp met saucisse

Organisatie Bal National en Resto Nationale

De dag na het volksfeest, op 21 juli, wordt het Vossenplein omgetoverd tot een groot restaurant met "Resto National", waar mosselen met friet op het menu staan. "We voorzien 10.000 kilo mosselen, maar stoemp met saucisse is er ook", verduidelijkt de organisatie nog. "Het fijne aan ons nationaal restaurant is dat iedereen hier mee aan tafel kan schuiven. Ook zij die het wat minder breed hebben. 2.000 maaltijden worden die dag geserveerd, waarvan 250 maaltijden voorbehouden zijn voor kansarme Brusselaars en dat dankzij de actie "Iedereen aan tafel." 

De toegang voor "Bal National" is gratis, voor "Resto National" betaal je 26 euro mits onlinereservering, of 29 euro ter plekke.

Meest gelezen