Alcoholvrije wijn in opmars: maar is dat ook lekker? En hoeveel gezonder is dat dan gewone wijn?
Wie een wijntje bestelt, denkt niet meteen aan de light-versie zoals bij frisdranken of de alcoholvrije versie zoals bij bier. Toch opende met ‘Le Paon Qui Boit’ in Parijs afgelopen week de allereerste alcoholvrije wijnkelder van de stad: het bewijs dat wijnen met minder of zelfs zonder alcohol winnen aan populariteit. Maar zijn ze ook lekker? En zijn ze effectief gezonder? Vinoloog Edo Kruidering en wijnconsultant Frank Donker leggen uit.
Hoewel het voor velen een ongemakkelijke waarheid is, weten wetenschappers het zeker: gezond is alcohol niet. Beslissingen zoals die van Ierland, het eerste land dat vanaf 2026 effectief gezondheidswaarschuwingen op fles gaat zetten, zijn dan ook niet meer zo verrassend. Vrouwen die dagelijks 25 gram alcohol drinken, omgerekend 2,5 glazen bier of wijn, lopen veel meer kans eerder te overlijden. Bij mannen ligt die grens op 45 gram, wat omgerekend 4,5 glazen bier of wijn is. Elk glas alcohol minder is mooi meegenomen, en steeds meer mensen worden zich daar bewust van, maar drinken wél graag iets mee. Daardoor stijgen de alcoholvrije dranken steeds meer in populariteit.
Het bewijs van die stijgende populariteit is zonder twijfel de opening van ‘Le Paon Qui Boit’ , de eerste alcoholvrije wijnkelder in Parijs . Opvallend, zeker voor het bourgondische wijnland bij uitstek waar de liefde voor wijn met de paplepel wordt ingegeven. Ook in eigen land vinden we steeds meer alcoholvrije wijnen en light-wijnen. Foodbar l’Amuzette in Gent was er zelfs al in 2018 bij om met ‘vin du Jardin’ alcoholvrije wijn te serveren. Ook aperitieven zoals l’Antidote, die smaken zoals wijn, maar het niet zijn, duiken overal op. Die laatste pronkt bijvoorbeeld op de ‘wijnkaart’ van wijnbar Glouglou in Antwerpen. En effectief: het smaakt als een mix van appelsap en wijn, maar is het niet.
Kan wijn zonder alcohol of light-wijn lekker zijn?
Waar zo’n vervangende of alternatieve aperitieven én bier zonder alcohol wel lekker zijn, is wijn zonder alcohol vaak (nog) niet te drinken. “Bepaalde aroma’s lossen op in alcohol”, weet Edo Kruidering, vinoloog bij wijnacademie WTOL. “Daarom is het een ramp om alcoholvrije wijn te combineren met eten.” Het stelt met name restaurants voor een uitdaging. Om de horeca te helpen bij de toenemende vraag naar alcoholvrije alternatieven, lanceerde WTOL onlangs een alcoholvrije opleiding. “Maar van ‘zero-wijn’ hoeven we de komende vijf jaar weinig te verwachten”, denkt Kruidering. Zeker in het geval van rode wijn.
Wie op z’n gezondheid wil letten én lekkere wijn wil drinken, kan beter kijken naar wijnen met minder alcohol: de light-wijnen met 11,5 procent alcohol. Dan rijst de vraag: is 11,5 procent dan echt gezonder dan 16,5 procent? Wel, het scheelt een flinke slok op een borrel. Wijn met 5 procent minder alcohol betekent al een derde minder alcohol in je glas. Nog interessanter zijn wijnen met alcoholpercentages van rond de 8 procent: dan drink je tot twee derde minder alcohol.
“Wijn met minder alcohol is mogelijk dankzij een relatief nieuwe methode. Daarbij wordt de wijn ‘uit elkaar gehaald’”, zegt wijnconsultant Frank Donker. “De aroma’s, alcohol en vloeistof worden gescheiden. Daarna wordt de alcohol deels toegevoegd.” De smaak is veel beter dan bij alcoholvrije wijn. Een nadeel is wel dat de wijn door de extra handelingen veel duurder wordt.
Kenners zijn het erover eens dat Riesling de ultieme druif is om laagalcoholische wijn van te maken.
Kenners zijn het erover eens dat Riesling de ultieme druif is om laagalcoholische wijn van te maken. “Een koud klimaat geeft minder alcohol en meer zuren”, verklaart vinoloog Robert Verweij. Wie op zijn gezondheid let, kan volgens Edo Kruidering best voor natuurwijn kiezen. “Natuurwijn bevat doorgaans van nature minder alcohol.” Ook bij bubbels zit je veilig, zegt Verweij. “Mousserende wijn zoals champagne en cava komen bijna nooit boven 12,5 procent.
Is wijn zonder alcohol of light-wijn gezonder?
“Light-wijn mag dan wel maar 8 procent alcohol bevatten, toch blijft in de wijn meer suiker over en dat is ook niet bepaald gezond”, stelt Kruidering. Hoeveel suiker er in een fles wijn zit, is voor consumenten niet duidelijk. Het etiket hoeft geen ingrediënten en voedingswaarden te vermelden, iets dat bij alle andere levensmiddelen wel verplicht is.”
“Dat er suiker in de wijn is achtergebleven, is ook niet altijd merkbaar. Zuren kunnen de zoetheid maskeren. De hoeveelheid calorieën die in wijn zitten, zijn ook grotendeels veroorzaakt door niet-gefermenteerde suikers in de wijn. Die suikers worden niet omgezet tot alcohoL. Initiatieven zoals PURE The Winery, proberen daar met suikervrije wijnen vandaag ook al oplossingen voor te bedenken. Maar in elke variant van wijn zit sowieso heel wat suiker.
Na cola en chips is er dus nu ook de lightversie van wijn. Je krijgt een derde van de hoeveelheid alcohol binnen. Dat maakt wijn nog niet gezond, maar wel béter, door de verminderde alcohol. En het is smakelijker dan wijn waar helemaal geen alcohol in zit. Goede alcoholvrije wijnen gaat volgens kenners nog niet voor meteen zijn.
Lees ook:
Biersommelier test 10 alcoholvrije bieren en is aangenaam verrast: “Dit merk toont de rest hoe het moet” (+)
Zoetstof in Cola Zero en kauwgom mogelijk kankerverwekkend volgens WHO: zullen lightdranken binnenkort verdwijnen? (+)
Wat is de impact van alcohol op de kans dat je kanker krijgt? Toxicoloog legt uit: “Je kan het niet helemaal vergelijken met een sigaret” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Welke granola bevat het minste suiker? Diëtiste proeft er 10 en geeft 5/10 en 9/10: “Voor 1,99 euro is dit een topproduct”
-
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zo lang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” -
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
Volgende week zaterdag gaat in Turijn de Ronde van Italië van start. In de eerste grote ronde van het seizoen strijden de renners om de felbegeerde roze trui. Met de Gouden Giro kan jij bewijzen dat je de strafste ploegleider bent en prachtige (geld)prijzen winnen dankzij HLN. Deelnemen is dus de boodschap! -
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
-
PREMIUM
Onze huissommelier proeft alcoholvrije wijnen en bubbels uit de supermarkt: “Je hebt het gevoel dat dit druivensap is”
Kan je met alcoholvrije dranken net zo lekker klinken op heuglijk nieuws als met de real deal? Onze huissommelier Sepideh Sedaghatnia is zwanger en proefde daarom vijftien alcoholvrije (schuim)wijnen uit de supermarkt. “Alcohol is de ruggengraat van wijn. Alcholvrije wijn mist dan ook vaak body. Toch zijn er een aantal zeker het proberen waard.” Welke scoorde het best én het slechts? -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
-
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
-
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
In 2023 produceerde ons land 13 procent meer wijn dan vorig jaar, goed voor een totaal van 3,4 miljoen liter. Maar welke Belgische wijnen zijn lekker? Matcht de vraag met het aanbod? Welke flessen vind je terug in de supermarkt en in welke druiven blinken we uit? HLN-sommelier Sepideh Sedaghatnia geeft antwoord en tipt vier wijndomeinen: “Onze cool climate wines hebben een frisheid waar Frankrijk en Spanje jaloers naar kijken.” -
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
Na de geboorte van haar dochter kreeg auteur Annelies Van Mol last van onverklaarbare ontstekingen en pijnen. Het bleek de ziekte van Bechterew te zijn, een vorm van ontstekingsreuma. Omdat ze zich niet goed voelde bij de medicijnen die ze moest nemen, begon ze oplossingen te zoeken via voeding. Een plantaardig dieet slaat momenteel aan om medicatie- en pijnvrij te blijven. Reumatoloog Philippe Caron (UZ Gent) vertelt hoe voeding bij dit soort aandoeningen kan helpen. En is dat de enige oplossing? -
Wat bestellen we deze zomer op het terras? "Dankzij deze trend hoef je geen cola meer te bestellen als je geen alcohol drinkt”