Griffin Yow opende de score voor Westerlo.© BELGA

OEFENMATCHEN. Westerlo verliest met 3-1 van Nederlandse promovendus PEC Zwolle, Union speelt 1-1 gelijk tegen Monaco

Union is haar ministage in Frankrijk redelijk van start gegaan. Het speelde 1-1 gelijk tegen Monaco. Elders won KRC Genk zijn tweede oefenwedstrijd van het seizoen vlot. Eerder wonnen AA Gent en Anderlecht ook al hun oefenwedstrijd. Antwerp verloor dan weer zijn oefenmatch tegen AEK Athene.

kvu, jug, mah, tomas, ksk

Westerlo heeft in zijn tweede oefenmatch een 3-1-nederlaag geleden tegen PEC Zwolle. Griffin Yow opende na rust de score, maar de Nederlandse promovendus ging er daarna in vijf minuten tijd op en over.

Een flauwe eerste helft zorgde voor weinig animo. In 45 minuten tijd zagen we geen enkele bal tussen de palen. De eerste doelpoging van Westerlo kwam er pas in de toegevoegde tijd. Gouré knalde het leer hoog over.

Jonas De Roeck gooide na de pauze een volledig nieuwe ploeg tussen de lijnen, alleen doelman Van Langendonck speelde de volledige wedstrijd.

Na een kansloze eerste helft brak de wedstrijd helemaal open met doelpogingen aan beide kanten. Yow duwde de eerste poging meteen tegen de touwen. De Amerikaan verscheen plots alleen voor Vermeer en bleef oog in oog met de voormalige Nederlands international ijzig kalm: 0-1.

De 37-jarige Vermeer, die afgelopen zomer de MLS inruilde voor de Nederlandse promovendus, toonde daarna wel zijn kwaliteiten als doelman. Een schot van Yow werd deze keer wel afgeblokt en ook bij een dubbele poging van Bernat en Jordanov lag de ex-speler van Club Brugge, Ajax en Feyenoord twee keer dwars.

Aan de overkant sprong PEC efficiënter om met de kansen. In drie minuten tijd ging het op en over Westerlo. Een streep uit de tweede lijn en een schot van dichtbij in het dak van het doel. Vooral bij de 2-1 ging het net iets te makkelijk voor de club uit Zwolle. In de slotfase ging Westerlo nog op zoek naar de gelijkmaker, maar het was de thuisclub die nog een derde keer de netten deed trillen.

Woensdag speelt Westerlo achter gesloten deuren een derde oefenwedstrijd tegen SC Heerenveen.

Westerlo (eerste helft): Van Langendonck; Piedfort, Neustädter, Perdichizzi, Bos; Gumuskaya, Van den Keybus, Van Eenoo, El Hari; Gouré, Vaesen

Westerlo (tweede helft): Van Langendonck; Jordanov, Seigers, Tagir, Rommens; Yow, Fixelles, Madsen, Bernat; Matsuo, Daci

Doelpunten: 52’ Griffin Yow 0-1, 60’ Van der Haar 1-1, 63’ Görlich 2-1, 88’ Vellios 3-1

Union gelijk tegen Monaco

Tot 11 juli vertoefde Union in Frankrijk voor een ministage. Normaal stonden er twee oefenwedstrijden gepland, maar Nice annuleerde zijn oefenwedstrijd met de Brusselaars. Daardoor oefent Union in Frankrijk enkel tegen Monaco. Die wedstrijd vond zondagochtend plaats, en Union moest vrede nemen met een gelijkspel.

Op slag van rust zette Victor Boniface - wie anders? - Union op voorsprong, eerder trof Huygevelde ook al de paal. In de tweede helft ging Union op zoek naar een tweede treffer, maar een kwartier voor tijd incasseerde het via Gelson Martins de gelijkmaker. 1-1 was meteen ook de eindstand.

Morgen traint Union nog één keer op Franse bodem, dinsdag volgt de terugkeer naar België. De volgende oefenwedstrijd van Union staat gepland op zaterdag 15 juli tegen Feyenoord (in Rotterdam).

Union (eerste helft): Imbrechts, Machida, Boone, Sykes, Sorinola, Vanhoutte, Huygevelde, Rasmussen, Nieuwkoop, Boniface, Eckert

Union (tweede helft): Imbrechts, Leysen, Burgess, François, Dony, Lynen, Puertas, Lapoussin, Terho, Nilsson, Kabangu

Doelpunten: 42’ Boniface 0-1, 73’ Gelson Martins 1-1

Antwerp verliest tegen AEK Athene

Antwerp nam het zaterdag in een oefenduel achter gesloten deuren op tegen Grieks landskampioen AEK Athene. Het waren de Grieken die gaandeweg het verschil maakten en Antwerp een 0-3-nederlaag aansmeerden.

De Griekse doelpunten kwamen op naam van Van Weert (56’), Zini (61’) en Kosidis (87’). In de slotfase misten de Grieken nog een strafschop. De partij duurde twee keer zestig minuten, dit om iedereen voldoende speelgelegenheid te geven.

27 spelers mee op stage

In de nasleep van de oefenmatch maakte Mark van Bommel de lijst bekend van spelers die meegaan op stage. Antwerp vertrekt maandag met 27 man (22 veldspelers en 5 doelmannen) naar Oostenrijk. Nieuwkomers George Ilenikhena (16), Senne Lammens (21), Jacob Ondrejka (20) en Victor Udoh (18) gaan uiteraard mee. Verder neemt de landskampioen naar goede gewoonte enkele jonge gasten mee die hun profdebuut nog moeten maken, zoals doelman Niels Devalckeneer (19), linksback Andreas Verstraeten (17) en middenvelder Milo Horemans (17). Antwerp traint in het Alpendorpje Waidring van maandag tot zaterdag. Zondag oefent de Great Old tegen de Duitse tweedeklasser Hertha BSC.

Antwerp speelde met:

Eerste 60’: J. Butez – J. Bataille – T. Alderweireld (c) – R. De Laet (31’ S. Vines) – G. Avila – A. Yusuf – C. Scott – J. Ondrejka – A. Muja – G. Kerk – V. Janssen

Tweede 60’: S. Lammens – M. Davis – Z. Van den Bosch (c) – N. Wyns (31’ A. Soussi) – S. Vines (16’ S. Elmazhad) – G. Mbuyi-Mbayo (50’ D. Vanhees) – A. Verstraeten – M. Horemans – V. Udoh – G. Degallaix – A. Amal (41’ L. Krasniqi)

Charleroi zwaar onderuit bij Eupen

Charleroi is op het veld van Eupen van de mat gespeeld. De Carolo’s verloren met 4-0. Davidson opende halfweg de eerste helft de score na een hoekschop, vlak voor rust miste Mbenza de gelijkmaker.

Na rust verdubbelde Ndri vanop de stip de voorsprong voor Eupen, na een overtreding van Knezevic. Twintig minuten voor tijd zette Nuhu de 3-0 op het bord, en even later zorgde Youndjé voor de 4-0.

Charleroi (eerste helft): Delavallée, Bager, Marcq, Knezevic, Rogelj, Morioka, Zorgane, Mbenza, Badji, Stulic, Dabbagh

Charleroi (tweede helft): Delavallée, Bager, Marcq (65’ Ozornwafor), Knezevic (65’ Andreou), Rogelj (65’ Bessilé), Zorgane (65’ Lutte), Morioka, Mbenza (59’ Monticelli), Heymans, Badji (79’ Dabbagh), Stulic (65’ Ntelo)

Doelpunten: 24’ Davidson 1-0, 63’ Ndri (strafschop) 2-0, 69’ Nuhu 3-0, 74’ Youndjé 4-0()

Dominant KRC Genk klopt OH Leuven, nieuwkomers meteen aan het kanon

OHL startte voor het eerst deze voorbereiding met zijn typeploeg, en dus niet met een mix van vaste waarden en beloften. Blauw-wit nam het heft meteen in handen en dreigde via Preciado, Hrosovsky en Castro. Toch moest de vicekampioen tot het slot van de eerste helft wachten op de verlossende openingstreffer. Een gretige Castro zette nieuwkomer Fadera met een knap doorsteekballetje alleen voor OHL-doelman Cojocaru en de Gambiaan faalde niet: 1-0. Op slag van rust werd het zelfs 2-0. Een afgeweerde vrije trap viel voor de voeten van Hrosovsky, die Cojocaru vanop de rand van de zestien kansloos liet.

© Dick Demey

Na de rust stuurde Wouter Vrancken een hele rist nieuwe namen het veld op. Dat veranderde niets aan het spelbeeld, integendeel. Al na twee minuten lag de derde Genkse treffer in het mandje. Sor strandde eerst nog op Cojocaru, maar de goed gevolgde Oyen kopte de rebound in doel: 3-0. De score had nog hoger kunnen oplopen maar Sor, Ait El Hadj en Galarza misten oog in oog met de bezoekende doelman. Aan de overkant kreeg Tobe Leysen weinig werk op te knappen. Een schot van Thorsteinsson dat voorlangs ging was het gevaarlijkste wapenfeit van de bezoekers.

In het laatste halfuur mocht Christopher Bonsu Baah dan zijn debuut maken. De kersverse aanwinst van KRC Genk had niet lang nodig om indruk te maken. Al na amper vijf minuten strafte hij slecht uitverdedigen bij OH Leuven genadeloos af. De pijlsnelle Ghanees dribbelde invallersdoelman Nordin Jackers (ex-KRC Genk) en tikte de 4-0 in doel. Meteen ook de eindstand. (tomas, mah)

KRC Genk: Leysen - Munoz (46’ Carstensen), Sadick (61’ Van De Perre), Kongolo (46’ McKenzie), Preciado (46’ Kayembe) - Hrosovsky (46’ Heynen), Aziz (46’ Galarza, 90’ Bangoura), Castro (46’ Ait El Hadj) - Paintsil (46’ Adedeji-Sternberg, 75’ Bonsu Baah), Fadera (46’ Oyen), Tolu (46’ Sor).

OH Leuven: Cojocaru, Sagrado, Pletinckx, Ricca, Mendyl, De Norre, Banzuzi, Maertens, Schrijvers, Thorsteinsson, Opoku

Doelpunten: 39’ Fadera 1-0, 45’ Hrosovsky 2-0, 47’ Oyen 3-0, 81’ Bonsu Baah 4-0.

Scheidsrechter: Wim Smet.

Gift Orban laat weer van zich spreken bij AA Gent

Wat te onthouden van de 1-6-zege tegen een verzameling spelers uit vierde en vijfde klasse van AA Gent? Dat aanwinst Pieter Gerkens zijn eerste minuten maakte sinds februari. “Hij heeft totaal geen ritme. De scherpte ontbrak nog, maar toch zie je dat hij met zijn intelligentie al belangrijk is op dit niveau”, vond trainer Hein Vanhaezebrouck. Dat onder andere Watanabe het eerste kwartier moeite had met het uitvoetballen door de hoge druk van de Zeeuwen. Al moet gezegd dat er ’s ochtends nog getraind werd en niet iedereen even fris oogde.

Dat de Australische nieuwkomer Jelacic (20) duidelijk goeie voeten heeft maar nog iets te vaak terugdraaide. Dat Tissoudali de bal er tot zijn afgrijzen maar niet in kreeg, in tegenstelling tot spitsbroeders Cuypers en Orban. Die laatste zorgde niet alleen voor vermaak met zijn goals - een heerlijke vrije trap die hij opeiste en via de paal indraaide, plus een knappe lob. Ook speelde hij brancard: een Zeeuw die naar zijn zin te lang bleef liggen, droeg hij in zijn rug van het veld. “Met Gift kan alles. Als de chef van Horseele ziek is, denk ik dat hij kan koken ook”, lachte Vanhaezebrouck die blij was dat zijn ploeg zonder al te veel averij weer een oefenpot achter de rug heeft. Alleen Castro-Montes bleef aan de kant wegens lichte hinder.

Over de nakende overname, kon Vanhaezebrouck weinig kwijt. “Ik denk dat jullie meer weten dan ik. Ik lees veel in de media en af en toe hoor ik iets van binnen de club.” Over minder dan drie weken speelt AA Gent evenwel Europees, en het is wachten op extra transfers. “Blijkbaar zitten we in een periode dat een aantal zaken vastliggen. Alles ligt een beetje stil. Wij wachten tot alles weer in beweging komt.” Zaterdag oefent AA Gent tegen NK Lokomotiva Zagreb, ook in Axel. (kvu)

Goals: 13’, 15’ en 32’ Cuypers 0-1, 0-2 en 0-3, 58’ Orban 0-4, 64’ Gort 1-4, 85’ Orban 1-5, 87’ Fofana 1-6

AA Gent: eerste helft: Nardi; Agbor, Watanabe, Nurio; Samoise, Kums, Hong, Hjulsager, Munezero; Gerkens, Cuypers – tweede helft: Fortin; Okumu, Lagae, Torunarigha; Stevens, Jelacic, De Sart, De Ridder, Fofana; Tissoudali, Orban

Nog geen Dolberg en Patris bij Anderlecht, Van Crombrugge spaart zich met oog op transfer

Paars-wit begon tegen de Kroatische nummer zeven Lokomotiv Zagreb met de sterkst mogelijke opstelling zonder aanwinsten Dolberg en Patris. Die ondergingen nog medische tests. Ook Hendrik Van Crombrugge stond niet in doel. De onderhandelingen met RC Genk lopen en de keeper wilde geen risico’s nemen om een blessure op te lopen. Voorlopig is het wel de bedoeling dat hij zaterdag nog meegaat op stage naar Oostenrijk.

Louis Patris werd vanmorgen medisch gekeurd in het UZ.© jug

Paars-wit, met Coosemans tussen de palen, domineerde de match. Af en toe was het wel opletten voor onzorgvuldige inspeelpasses, maar toen Diawara knalde vanop 25 meter was het bingo. Niet veel later verdubbelde diepe spits Benito Raman op aangeven van Amuzu de voorsprong. Op het middenveld had RSCA fysiek de bovenhand met Diawara en Ashimeru als aanjagers.

Na de pauze was het even zoeken door de wissels. Toen de achterhoede met Delcroix, Kana en Coosemans onder druk werd gezet, liep het fout en werd het 2-1. Die tegengoal veranderde het beeld van de match niet. Een jeugdproduct als Tristan Degreef viel in en liet enkele mooie technische acties zien zonder zelf af te werken.

Het was Theo Leoni die de eindscore op het bord knalde met het tweede afstandsschot van de middag. Nog te onthouden was dat Jan Vertonghen, Zeno Debast en Hannes Delcroix allemaal de aanvoerdersband droegen. Aan de zijlijn stond ook Frank Boeckx te kijken. De keeperstrainer die recent stopte kwam nog eens goeiendag zeggen. Hij werd hartelijk geknuffeld.