© Yannick Joos

Verontwaardiging in Zwijndrecht omdat PFAS-piek in de lucht van een maand geleden, nu pas werd gemeld

De Vlaamse overheid heeft aan de gemeente Zwijndrecht gemeld dat er een piek aan PFAS in de lucht is gemeten tussen half mei en half juni. De waarden lagen tot 34 keer hoger dan de huidige norm. De organisaties Zwijndrecht Gezond, Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt Waasland zijn verontwaardigd dat ze daar nu pas over verwittigd werden.

Tussen half mei en half juni zijn er hoge concentraties PFAS, waaronder vooral PFOS, gemeten in de lucht in de Neerstraat in Zwijndrecht. Dat meldt de Vlaamse overheid. In de tweede helft van mei ging het om 15,3 nanogram/m³, terwijl de norm 0,44 nanogram/m³ is. Dat is ruim 34 keer meer. In de eerste helft van juni ging het nog om 3,7 nanogram/m³. Dat was al aanzienlijk minder, maar nog altijd ruim 8 keer te veel. De oorzaak van de bron is nog niet bekend. De omgevingsinspectie is nog op zoek. Chemiebedrijf 3M en Lantis, dat er aan de Oosterweelverbinding werkt, moeten wel extra voorzorgsmaatregelen nemen, om meer verspreiding van PFAS te voorkomen.

We hadden dit meteen moeten weten om bij wijze van spreken meteen onze ramen en deuren te kunnen sluiten

Jonas Van Mulder, Zwijndrecht Gezond

Intussen wordt aan de omwonenden gezegd dat er geen onmiddellijk gevaar is voor de omgeving, maar dat lokt verontwaardiging uit bij Zwijndrecht Gezond, Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt Waasland. "Wij, de inwoners, hadden dit meteen moeten weten, in het kader van de transparantie. Dan kunnen we zelf bij wijze van spreken onze ramen en deuren sluiten", zegt Jonas Van Mulder van Zwijndrecht Gezond. "We willen ook dat zo snel mogelijk duidelijk is, waar die piek vandaan is gekomen. Ze zeggen wel dat er geen acuut gevaar is, maar wij denken ook aan de no-regret-maatregelen die wij als inwoners moeten nemen. Dan moeten de bronnen ook aangepakt worden."

Droogte en noordoostenwind

In de periode dat de hoge waarden gemeten zijn, was het bijzonder droog en stond er voornamelijk wind uit het noorden en het noordoosten. Dat wijst er volgens de Vlaamse overheid op dat de bron ten noorden van de meetpost in de Neerstraat ligt. Maar een eenduidige bron wordt nog niet aangeduid.

De omwonenden kijken wel meteen naar het terrein van 3M zelf. "Die grond is zeer vervuild. Het is niet ondenkbaar dat een deel onbedekt is gebleven, opgegraven is geweest of verplaatst is geweest. Dan kan opwaaiend stof die piek zomaar veroorzaken." 

Bijkomende maatregelen 3M en Lantis

De Vlaamse overheid heeft wel zowel 3M als Lantis aangemaand om bijkomende maatregelen te nemen. Zo moeten ze voorkomen dat stof opwaait, extra meetposten op hun terreinen installeren en ook meer metingen doen. Aan de bewoners wordt nogmaals aangeraden om geen eieren te eten van kippen uit de eigen tuin of zelfgekweekte groenten. Kinderen die buiten hebben gespeeld, moeten dan weer goed hun handen wassen.

Meest gelezen