“Geen bijzonderheden” aangetroffen tijdens huiszoeking bij opgepakte ex-militair die De Croo met de dood bedreigde, veiligheidszone opgeheven

De spoorloze ex-militair waar heel de dag naar gezocht werd, is in Noorwegen opgepakt. Dat wordt bevestigd aan onze redactie. Vrijdagvoormiddag dreigde hij op sociale media om premier Alexander De Croo te doden. Speurders doorzochten vrijdagavond zijn woning in Leopoldsburg, daarbij zijn “geen bijzonderheden aangetroffen”, meldt burgemeester Wouter Beke. De veiligheidszone die was ingesteld rond het huis, wordt opgeheven.

mm, sb, gvb, lto, wver

Het parket van Limburg kreeg vrijdagvoormiddag weet van filmpjes die de ex-militair postte op Facebook. In een van de video’s is duidelijk te zien hoe hij met een wapen (nep of echt is onduidelijk) schiet op een foto van de premier die tegen een boom hangt.

Heel de dag werd er gezocht naar de man, later op vrijdag meldde het federaal parket dat de man het land zou verlaten hebben. Vrijdagavond liet parketwoordvoerder Eric Van Duysse weten dat de man opgepakt is in Noorwegen. “We hebben die info verkregen van onze Noorse collega’s”, aldus Van Duysse. Dat nieuws werd ook door de politie van de Noorse hoofdstad Oslo bevestigd aan Belga.

De verdachte was dinsdagavond het vliegtuig opgestapt, aldus een woordvoerder van het federaal parket, die geen verdere details gaf over de omstandigheden van de arrestatie.

De politie van Oslo bevestigt de arrestatie. Agenten rekenden hem in op basis van dreigend gedrag in een winkel, in het westen van de Noorse hoofdstad. Na zijn verhoor wordt hij voor observatie overgebracht naar een medisch centrum. Daar volgt wellicht de aanhouding in het licht van de Noorse immigratiewetgeving, aldus een woordvoerder van de lokale politie.

“Ik overleef wel in de natuur”

De ex-militair kondigde vrijdag al zelf op sociale media aan dat hij in Noorwegen zat. Hij liet weten dat zijn gsm zou uitvallen. “Ik overleef dit wel in de natuur. Ik ben thuis hier. In mijn huis vind je boeken, de akashakronieken en een boek over shamanisme. Mijn achterdeur is open, mijn buurvrouw heeft een kleine jullie hoeven niet teveel lawaai te maken. Hou daar rekening bij. Mijn rol is voorbij.”

Een week geleden kondigde de man zijn afscheid als militair aan op Instagram (zie afbeelding hierboven). “Na zes jaar in het leger komt mijn verhaal ten einde. Ik ben trots op mijn dienstjaren en dat ik geweldige mensen met verschillende achtergronden heb ontmoet doorheen mijn carrière.”

Alexander De Croo, volgde vrijdag gewoon zijn programma en trok naar Pepinster. Hij gaf ook aan zich geen zorgen te maken. “Ik luister naar onze veiligheidsdiensten en hun analyse is dat er geen reden is voor mij om me te gaan verstoppen”, vertelde hij vrijdagnamiddag. “Als zij zeggen dat er geen reden is om me zorgen te maken, dan maak ik mij ook geen zorgen”, klinkt het nog.

© VRT NWS

De lokale politie Kempenland stelde vrijdagvoormiddag al een perimeter in rond het huis waar de man alleen woont. Alhoewel de man niet meer bij het leger werkt, woont hij samen met zijn kat nog wel in een huis van CDSCA (verhuurcentrale militaire woningen). Of de verdachte nog effectief in zijn huis is, is niet duidelijk. Enkele buren mogen voorlopig ook hun huis niet uit tot de man is gearresteerd of blijkt dat hij weg is. “De operatie loopt nog. Ik kan daar niks over zeggen”, reageerde burgemeester van Leopoldsburg Wouter Beke.

(Lees verder onder de foto)

DDe ex-militair was een tijd geleden lid van een fitnessclub. “We hebben hem buiten gewerkt. Het is al lang geleden dat hij hier lid was. Zijn gedachtegang was toen al verkeerd. In het begin was hij een klant en dan begin je van alles aan hem te merken. Hij is ook een tijdje opgenomen geweest in een instelling. Bij hem leeft het gevoel dat de hele wereld tegen hem is.”

Op zijn Facebookpagina valt in een vonnis te lezen dat zijn veiligheidsmachtiging een tijd voor zijn ontslag bij het leger is ingetrokken. In datzelfde vonnis staat dat de jongeman lid is geweest van een motorbende die betrapt zijn met geladen wapens, munitie, messen, handschoenen en bivakmutsen. Ook zou de verdachte betrokken zijn geweest bij het beramen van een aanslag tegen een Antwerpse politicus. Die aanslag werd nooit uitgevoerd.

Intern werd bij Defensie een procedure tot gedwongen ontslag opgestart en afgerond. De man verscheen voor een commissie die hem definitief ongeschikt verklaarde als militair “om redenen die behoren tot de privésfeer”. De man is niet in beroep gegaan tegen die beslissing, en heeft op de afgesproken datum zijn militair materieel ingeleverd.

Gekend bij de militaire inlichtingendienst

Volgens minister van Justitie Vincent Van Quickenborne was de voormalige militair gekend bij de militaire inlichtingendienst wegens banden met criminele milieus. “Het gaat om een ex-militair die gekend is bij de militaire inlichtingendienst omwille van banden die hij heeft met criminele milieus. Zijn veiligheidsmachtiging was ook effectief ingetrokken, hij stond op de radar. Maar de beelden hebben ons pas recentelijk bereikt en daarom zijn we nu in actie geschoten”, aldus Van Quickenborne.

Er loopt nu een onderzoek wegens dreiging met een terroristische aanslag. Een Brusselse onderzoeksrechter, gespecialiseerd in terrorisme, is aangesteld om het onderzoek te leiden, aldus het federaal parket.

De feiten doen sterk denken aan het verhaal van Jürgen Conings. De Maaseikse beroepsmilitair uitte tijdens de coronacrisis in 2021 bedreigingen aan politici en virologen, onder wie Marc Van Ranst. Hij sloeg vervolgens gewapend op de vlucht, waarna een voor ons land nooit geziene klopjacht ontstond. Tussen 17 mei en 20 juni zochten veiligheidsdiensten en binnen- en buitenlandse militairen met man en macht naar Conings in het Nationaal Park Hoge Kempen. Het lichaam van Conings werd uiteindelijk dood teruggevonden in het Dilserbos in Dilsen-Stokkem, hij had zichzelf van het leven beroofd.

Er is volgens Van Der Sypt van het federaal parket geen link met de zaak rond Jürgen Conings, de militair die twee jaar geleden lang spoorloos was. “Er is geen link met Jürgen Conings. Het gaat om een 30-jarige ex-militair met blijkbaar een extreemrechts gedachtegoed. Hij zou psychische problemen hebben, maar dat zal het onderzoek allemaal nog uitwijzen”, aldus Van Der Sypt aan VRT.

Rond 21 uur werd een huiszoeking uitgevoerd in de Roy de Blicquylaan, nadat de ontmijningsdienst DOVO de woning had gecontroleerd op explosieven.

© SB

© SB

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER