© ATV

Slecht nieuws voor Zwijndrecht: sterk verhoogde PFOS-waarden bij luchtmetingen nabij 3M

Zwijndrecht -

De gemeente Zwijndrecht kreeg afgelopen donderdag slecht nieuws van de Vlaamse overheid. Ter hoogte van de meetpost in de Neerstraat, nabij chemiebedrijf 3M, zijn sterk verhoogde PFOS-waarden opgetekend in de tweede helft van mei en de eerste helft van juni. De resultaten wijzen op een aanhoudende verspreiding en zijn dus zorgwekkend. De bevoegde instanties leggen daarom dringende bijkomende maatregelen op.

LEES OOK. Zwijndrechts koppel dat schadevergoeding heeft afgedwongen van 3M: “We dachten hier groenten te kweken. En toen kwam PFOS”

Bij metingen in de Neerstraat in de tweede helft van mei is een gemiddelde concentratie waargenomen van 15,3 nanogram per kubieke meter, terwijl het tijdelijk toetsingskader 0,4 nanogram per kubieke meter bedraagt. Ook de resultaten van de eerste helft van juni liggen met ongeveer 3,5 nanogram per kubieke meter ver boven de advieswaarde.

De gemeten concentraties wijzen sterk af van eerdere resultaten. Waar de bron ligt van de verhoogde waarden, is voorlopig nog onduidelijk. Mogelijk liggen ze ten noorden en noordoosten van de meetpost in de Neerstraat. Het zou kunnen gaan om onvoldoende begroeide en te weinig besproeide boden op de 3M-terreinen, op de Oosterweelwerf en de waterzuiveringsinstallatie van 3M.

Zorgwekkend resultaat

De tijdelijke overschrijding vormt geen acuut gevaar, maar de resultaten zijn wel zorgwekkend. In dat kader leggen bevoegde instanties dringende bijkomende maatregelen op. Enerzijds moeten Lantis en 3M al het nodige doen om stofoplaaiing te voorkomen. Anderzijds moeten zij hun meetsysteem verbeteren met meer meetposten, meer frequente metingen en een snellere rapportage. De huidige gemiddelden van 14 dagen blijken niet te volstaan.

“Wij vertrouwen erop dat de Vlaamse Milieumaatschappij, OVAM, Departement Zorg en de Omgevingsinspectie het nodige blijven doen om voortdurende verspreiding en blootstelling te laten indammen ter bescherming van onze gezondheid maar ook om de leeflaagsanering van onze tuinen doeltreffend te laten zijn ”, klinkt het bij de gemeente Zwijndrecht. “We blijven met de verschillende partijen in overleg en houden burgers verder op de hoogte.” 

 (lava)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER PFAS-vervuiling